Gost Rezimea

Džaferović: Ako Schmidt ne reagira dovodi se u pitanje Daytonski sporazum

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u emisiji Rezime govorio je o uhićenju Edina Vranje, odnosima sa Srbijom, visokom predstavniku...
Vijesti / Politika | 14. 09. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je da je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da sazna o čemu se radi kada je u pitanju uhićenje Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), u emisiji Rezime Federalne televizije.

"Država je, kada su u pitanju diplomatski napori, uradila sve što je mogla. Jutros je veleposlanik Srbije pozivan na razgovor od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je pozvalo veleposlanika BiH u Beogradu na konzultacije u Sarajevo. Komšić i ja smo iznijeli svoje jasne stavove kada je ova stvar u pitanju. Srbijanski veleposlanik se nije odazvao na poziv i to je poseban problem koji govori o odnosu Srbije i njenih diplomatskih predstavnika prema kolektivnom šefu države kojeg sada predstavlja Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. To će sasvim sigurno imati posljedice na odnose BiH i Srbije zato što je to nepoštovanje šefa države od strane veleoslanika koji je akreditiran ovdje u BiH."

O pozivu veleposlanice BiH u Beogradu na konzultacije u Sarajevo pojašnjava da je to diplomatska mjera koja se poduzima kada je u pitanju diplomatska aktivnost svake države.

"Ona prije svega znači protest od strane države koja poziva svog veleposlanika na konzultacije. Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo veleposlanicu na konzultacije i vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati. Postoji mogućnost i da vratimo veleposlanicu u Sarajevo. Ja mislim da Srbija u ovom slučaju flagrantno krši međunarodno pravo, da zloupotrebljava princip univerzalne jurisdikcije kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, da Srbija ne treba da procesuira na svom sudu državljane drugih država za navodne zločine koji su navodno počinjeni u drugim državama, a pogotovo u situaciji kada se zna da je Srbija bila agresor na BiH. Tako da mislim da je to nešto apsolutno neprihvatljivo. Nije ovo prvi slučaj. Imamo još dva slučaja koja su u toku pred pravosuđem Srbije. Jednostavno, mislim da se radi o politički motiviranim procesima kojima je za cilj da se izjednači agresor i žrtva, da se što više branitelja BiH optuži i osudi za ratne zločine. Ja sam uvjeren da će i ukupna međunarodna javnost shvatiti da je to zloupotreba od strane institucija Srbije. Oni ako hoće da imaju univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, imaju oni državljana BiH, ali i državljana Srbije koje Srbija štiti."

Pogoršani odnosi

Džaferović navodi da Srbija nema iskren odnos prema suđenju za ratne zločine.

"Treba da odgovara svatko tko je počinio zločin i postoje procedure za to. Neprihvatljivo je za BiH da branitelji BiH, državljani BiH za navodne ratne zločine u Bosni i Hercegovini odgovaraju pred srbijanskim pravosuđem. Prema sporazumu koji postoji između BiH i Srbije i ono što sam ja mogao da vidim jeste da je postojala obveza da Srbija o tome obavijesti BiH."

Smatra da je ovo što je urađeno od strane srbijanskog veleposlanika jedna teška uvreda.

"Sasvim sigurno je da naši odnosi nisu sjajni. Srbija izbjegava da rješava otvorena pitanja s BiH. Ja sam predsjedniku Srbije, Vučiću, i ovdje u Sarajevu prilikom uručivanja donacije cjepiva, a i na sastanku na brdu kod Kranja, otvoreno i jasno kazao da mi treba da međusobno surađujemo, da poštujemo jedni druge, da smo ravnopravni partneri, da rješavamo otvorena pitanja. Očigledno je da Srbija izbjegava da to čini nego vodi jednu drugu politiku prema BiH. Nisam naišao na neku vrstu razumijevanja kada je u pitanju zahtjev BiH. Mi već nemamo onakve odnose sa Srbijom kakve bi trebalo da imamo. Ovo ih čini još dodatno pogoršanim."

Zapadni Balkan nema lidera niti će ga ikada više imati

Džaferović kaže da je BiH jako interesantna za kompletnu zapadnu Europu, za Ameriku, za cijeli svijet.

"Mislim da je gospođa Merkel jedna racionalna političarka koja svojom politikom stabilizira odnose i u regionu zapadnog Balkana. Ona želi stabilan zapadni Balkan jer se tako postiže i stabilna kompletna Europa. Ona u Beograd, a nakon toga i Tiranu ide jer su to mjesta na kojima može da utječe da se regija stabilizira. Njemačka podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet, efikasne i funkcionalne institucije BiH. Ne bih rekla da je odlaskom u Beograd dala poruku da je Aleksandar Vučić lider zapadnog Balkana. Zapadni Balkan nema lidera niti će ga ikada više imati."

Merkel, Vučić i utjecaj na Dodika

Smatra da Aleksandar Vučić ima utjecaj na Milorada Dodika, te da je u tom kontekstu, njemačka kancelarka na pravoj adresi.

"Dodik neovnisnu Republiku Srpsku može samo da sanja. Bosna i Hercegovina će zauvijek biti cjelovita i nikada se nijedno parče BiH neće odvojiti. I Dodik ako kaže da se bori za to, on se ustvari bori za ukidanje Republike Srpske, jer ako bude insistirao na tome ugrozit će Daytonski mirovni sporazum, a ako ugrozi Dayton onda će nestati ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti. BiH je postojala i prije Daytonskog mirovnog sporazuma."

Smatra da, kada je u pitanju motivacija Milorada Dodika za ovakvu vrstu aktivnosti, postoji plan koji je vezan za Memorandum SANU 2.

"Dakle da se postigne što je moguće veći stupanj neovisnosti, autonomnosti bh. entiteta Republika Srpska, pa do odcjepljenja i ujedinjenja Srbiji. Mislim da to jeste njegov cilj, ali postoji jedan drugi cilj, a to je da tom retorikom, pošto je svjestan i sam da to nikada neće ostvariti, ujagmi neki politički bod, da se zadrži na vlasti, da i dalje bude faktor."

Ako visoki predstavnik ne reagira dovodi se u pitanje Daytonski sporazum

Džaferović ističe da će se poduzeti sve mjere koje su potrebe da se nitko u državi ne osjeća diskriminirano ili ugroženo.

"Mislim da nitko nikome ništa ne treba nametati. Da tamo gdje zajedno živimo trebamo tražiti načine kako da zajedno živimo, a ne da npr. nesrpska djeca ili djeca kojima pravoslavlje nije religija u školama jednostavno obilježavaju sve to što je sadržaj tih pravoslavnih praznika."

Na pitanje kada će se odblokirati vlast u BiH, odgovara: "BiH ima visokog predstavnika i nema ga slučajno. Visoki predstavnik treba da pomogne BiH da se deblokiraju institucije i da počnu normalno funkcionirati. Ovo što rade politički predstavnici RS-a, dolaze na sastanke svih institucija i glasuju protiv svih mogućih odluka je tipičan vid blokade. Visoki predstavnik ima mehanizme da pomogne, ima bonske ovlasti. Na Bledu sam tražio da visoki predstavnik uradi ono što je njegov dio posla. Ako on ništa ne uradi, onda se dovodi u pitanje Daytonski mirovni sporazum i o tome bi svi trebali dobro da povedu računa."

Pojašnjava da BiH ima obavezu, kada je u pitanju izborni zakon, da implementira odluke Europskog suda za ljudska prava, a to je da se osiguraju sva prava građanima BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda.

"Ovo što HDZ zahtijeva je nešto što se tiče promjene samog Daytonskog mirovnog sporazuma i očekujem da i visoki predstavnik i svi koji budu sudjelovali u tome poštuju odluke Europskog suda za ljudska prava. Sumnjam da će Christian Schmidt nametnuti izborni zakon."

SDA je zaslužna za sve ono što je pozitivno u BiH

Džaferović kaže da je SDA zaslužna za sve ono što je pozitivno u BiH.

"Prije svega za očuvanje BiH, njene cjelovitosti, integriteta, za sve reforme koje su napravljene. Sve je to uradila SDA. Naravno, SDA kao politička stranka koja je na vlasti snosi i odgovornost za ono što jeste problem, ali nije do SDA. Da je po SDA-u i da se procesi odvijaju onako kako SDA želi, vjerojatno ne bi imali nijedan problem unutar BiH."

Ističe da je BiH talac velikodržavnih politika koje još uvijek nisu shvatile da su poražene.

"Mislim na velikosrpsku i nažalost velikohrvatsku politiku prema BiH."

Kopirati
Drag cursor here to close