Zastupnički dom

SDS i PDP kreću u akciju, SDA podržava

Vijesti / Politika | 08. 11. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa (PDP) objavili su danas da je zastupnički klub ove dvije stranke pokrenuo inicijativu za deblokadu rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

  

Istaknuli su da su se na takav potez odlučili kao izabrani predstavnici četvrt milijuna stanovnika Republike Srpske, jer imaju ne samo političku, nego i moralnu obvezu da pokušaju 13 mjeseci nakon općih izbora deblokirati rad Zastupničkog doma.

''Naš zajednički klub SDS-a i PDP-a je pokrenuo inicijativu za odblokiranje rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na način da mijenjamo poslovnik Predstavničkog doma. Za takvu inicijativu nastojimo da osiguramo podršku i drugih zastupničkih klubova i zastupnika u Zastupničkom domu'', kazao je Šarović.

''Smatramo da je ova naša inicijativa i legitimna, da je ozakonjena, da je demokratska i da ima isključivo i jedini cilj da omogući da ovo važno tijelo počne da funkcionira nakon nepotpunog konstituiranja od posljednjih općih izbora. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi, jer ona je ne samo što je legitimna, nego je i društveno opravdana s obzirom da zbog blokade rad ovog tijela trpi cijela zemlja, posebno kada je u pitanju ekonomija i investicije, imajući u vidu da je na čekanju niz projekata, ugovora, međunarodnih sporazuma, koji bi omogućili cijeloj zemlji njen ubrzan rast'', rekao je.

Borenović je istakao da je bilo krajnje vrijeme da reagiraju, jer su čekali duže od godinu dana da se konstituira u punom obliku Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

''Na ovaj način bi omogućili da šest parlamentarnih komisija počnu raditi, a to je vrlo važno, jer na čekanju je preko 300 točaka dnevnog reda, od čega 45 ratifikacija raznih sporazuma koji imaju financijsku vrijednost oko dvije milijarde KM“, kazao je Borenović.

Dodao je da je, između ostalog, na čekanju i najvažniji dokument za sve one koji rade u institucijama BiH, bez obzira kojem narodu pripadaju, a to je proračun za 2019. godinu.

''Na ovaj način želimo jasno da pošaljemo poruku da je veoma važno da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine radi u normalnom kapacitetu, očekujući da se ovako nešto uradi i u Domu naroda, ili da se konačno stavi do znanja svima koji su legitimni predstavnici građana u ovoj zemlji da moraju da rade, da moraju da nose odgovornost i obvezu onoga što su dobili kroz povjerenje građana na prethodnim izborima'', rekao je, između Ostalog, Borenović.

Podrška iz SDA

Asim Sarajlić, jedan od potpredsjednika SDA, i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH, kazao je da je da je inicijativa SDS-a i PDP-a dobra, te da će SDA sigurno podržati inicijativu.

Istaknuo je da je SDA sa svoje strane u više navrata pokušavao deblokirati rad Parlamenta, te da je ova inicijativa dobar korak da se rad Parlamenta nastavi.

Kopirati
Drag cursor here to close