Osuda i demant

SDP: Zaustavit ćemo SDA-ovo sramotno povećanje plaća političarima

''Potpuna je laž da su bilo kome na bilo koji način povećane plaće u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pa tako i zastupnicima parlamentarne većine.''
Vijesti / Politika | 02. 01. 2019. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH uputila je najoštriju osudu i demant povodom ''zlonamjernih i lažnih informacija iznesenih u javnost od strane portala "Slobodna Bosna" i drugih SDA-ovih medijskih glasila, da su navodno povećane plače zastupnicima parlamentarne većine''.

''Dakle, potpuna je laž da su bilo kome na bilo koji način povećane plaće u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pa tako i zastupnicima parlamentarne većine. Sve plaće su ostale u potpunosti iste, te zastupnici, šefovi klubova i Predsjedavajući Zasupničkog doma imaju identične koeficijente, a samim tim i plate, kao što su imali njihovi prethodnici iz ranijeg saziva.'', navode u priopćenju.

Dodaju da je u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji je na snazi gotovo deset godina, svim zastupnicima određeni koeficijent od 7,8 i dalje je ostao isti, kao i koeficijenti od 8,2 šefovima klubova, te 9,8 Predsjedavajućem Zastupničkog doma.

''Ono što je jedina istina je to da SDA i HDZ, još od kada su 27.11.2018. godine napustili konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma zbog izbora Elvira Karajbića za Predsjedavajućeg, u potpunosti bojkotiraju i opstruiraju rad ovog zakonodavnog organa. Svi politički subjekti su davno formirali klubove i dostavili obavijest o tome, osim SDA i HDZ-a zbog čega su im koeficijenti i ostali 7,8. Opstrukcija se najbolje ogleda i u činjenici da predsjednica privremene administrativne komisije, a ujedno i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, odbija da prihvati činjenicu da je Elvir Karajbić novi Predsjedavajući te ga je svojim rješenjem od 14.12. potpuno nezakonito tretirala kao zastupnika što je skandal neviđenih razmjera, a ujedno i klasična zloupotreba položaja na što je bila upozorena i od nadležnih službi. Nakon što nije htjela sazvati sjednicu administrativne komisije, sjednica je po poslovniku zakazana od strane zamjenice predsjednice'', pišu u priopćenju.

Navode da svi šefovi klubova u Parlamentu FBiH imaju isti koeficijent koji je u prethodnom sazivu imao i šef kluba SDA Ismet Osmanović, a Predsjedavajući Karajbić ima isti koeficijent koji je imao i njegov prethodnik Edin Mušić iz SDA.

''Ono što je također istina je to da je Vlada FBiH koju vode SDA i HDZ nedavnim povećanjem osnovice s 315 na 330 KM praktično povećala plaću svim zastupnicima i ministrima od 2019. godine, što će SDP pokušati spriječiti amandmanom na budžet kojim ćemo tražiti smanjenje od 15 milijuna KM koje su oni planirali za povećanje plaća. To bi ujedno bio i nastavak politike naše vlade koju je vodio Nermin Nikšić, a koja je za mandat uštedjela preko 120 milijuna KM na plaćama političara i administracije tako što je istima smanjila osnovicu'', navode u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close