Pripreme za izbore

SDP: Zajednički nastup ljevice bez garancije za osobne pozicije

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine govorilo sae o nastupu stranaka na izborima, novom
Vijesti / Politika | 14. 03. 2018. u 18:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljevica treba zajednički nastupiti, ali bez garancija za bilo čiju osobnu poziciju, rečeno je na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

Na ovoj sjednici je razgovarano o koordiniranom nastupu stranaka građanske orijentacije na predstojećim općim izborima u BiH, priopćeno je iz SDP-a.

Afirmiran je stav SDP-a da sve građanske i stranke lijeve orijentacije trebaju hitno utvrditi modele zajedničkog nastupa uz međusobno uvažavanje i suradnju, bez ikakvog uvjetovanja i bez garancija za bilo čiju osobnu poziciju.

''Povodom medijskih napisa o ponudama za ujedinjenje lijevih i građanskih stranaka, Predsjedništvo SDP-a je konstatiralo da do danas nikakav prijedlog nije stigao te je pozvalo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog sa principima ujedinjenja koji se spominje kako bi se organi SDP-a što prije mogli izjasniti o prijedlogu'', kaže se u priopćenju.

Na sjednici je prihvaćena informacija i dana podrška aktivnostima koje se provode na području Republike Srpske (RS) na finaliziranju suradnje političkih stranaka u okviru Proeuropskog bloka. Iskazan je optimizam u pogledu rezultata ovog projekta te čvrsto uvjerenje da Vlada RS-a neće moći biti formirana bez sudjelovanja ovih stranaka.

Predsjedništvo je pozdravilo nedavno usvajanje izmjena Izbornog zakona u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u vezi s unapređenjem izbornog procesa i sprječavanjem izbornih krađa. Ukoliko ove izmjene budu potvrđene u Domu naroda, izborni proces u BiH će biti mnogo pošteniji i konačno će ovisiti od volje glasača, a ne brojača, na čemu SDP inzistira već duže razdoblje, konstatiralo je također Predsjedništvo SDP-a BiH.

Razmatralo je i Nacrt manifesta za bolje društvo 2018-2028. i dalo zeleno svijetlo za nastavak rada na ovom veoma važnom dokumentu.

Članovi Predsjedništva pozvali su rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH da što hitnije zakažu sjednice kako bi konačno bio odblokiran rad institucija FBiH.

Pozvana je vladajuća koalicija da se prioritetno pozabavi normalizacijom rada Parlamenta i Vlade FBiH kao kičme demokratskog poretka, a kojeg su sveli na povremeni organ za potvrđivanje nameta i ukidanja i umanjenja prava građana, umirovljenika i radnika.

Vladajućoj koaliciji, koju predvodi SDA, očito su prioritet fotelje, pa tako energiju usmjeravaju na međusobne borbe za raspodjelu upravljačkih pozicija u Elektroprenosu BiH, Razvojnoj banci i Poreznoj upravi FBiH, konstatiralo je Predsjedništvo SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close