Izborna krađa

SDP traži smjenu SIP-a

SDPBiH smatra kako je  smjena SIP-a je prvi korak u sprečavanju izborne krađe.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2018. u 16:45 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / SDP logo

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da je narušeno povjerenje građana u izborni proces i Središnje izborno povjerenstvo, kao instituciju koja treba da provodi ovaj proces, nakon posljednjih afera, dostiglo svoj maksimum.

''S druge strane, snažno protivljenje SNSD-a usvajanju izmjena zakona koje podrazumijevaju uvođenje dodatne kontrole identiteta glasača, kao i uvođenje video nadzora i skeniranja glasačkih listića, kao i HDZ-ova blokada rada Doma naroda kako bi se onemogućilo usvajanje ovog zakona, jasan je znak namjere da se zadrži sadašnji izborni sistem koji obilježavaju brojne izborne nepravilnosti '', priopćeno je iz SDP-a BiH.

Pored toga, dodaje se u priopćenju, uloga pojedinih članova SIP-a je ''sve samo ne neovisna i čestita i veoma opterećuje proces priprema izbora''.

''Iz svega toga i politički laici mogu izvući zaključak da se sprema velika krađa izbora koja na sve načine mora biti spriječena'',  tvrde u SDP-u.

SDPBiH pozdravlja okupljanje političkih stranaka u neformalnu koaliciju za fer i poštene izbore čiji je cilj spriječiti izborne krađe i zloupotrebu institucija u svrhu izborne kampanje, te je imenovalo svog predstavnika u koordinaciju ovih stranaka.

''SDP BiH smatra da pored svih aktivnosti koje će biti provedene u sprečavanju izborne krađe, prva koja treba uslijediti je smjena Centralne izborne komisije i formiranje privremene komisije za provođenje izbora. Time bi se povećala transparentnost procesa, vratilo povjerenje i smanjile zloupotrebe u interesu pojedinačnih stranaka'', smatraju u toj stranci.

Pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u sprečavanje izbornih krađa i prekrajanja volje građana u skladu s najvišim standardima koji vrijede u državama iz kojih dolaze i u skladu sa sličnim iskustvima iz regije“kada je formiranje nezavisnih privremenih tijela vraćalo povjerenje i građana i političkih stranaka u izborne procese“.

''SDPBiH će tražiti parlamentarnu raspravu o nedavnim aferama u čijem se središtu našla Centralna izborna komisija, a do same sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH će biti obavljene konsultacije s drugim parlamentarnim strankama i kreiran zajednički stav o sljedećim koracima s ciljem sprečavanja izborne krađe, te smjene SIP-a i formiranja privremenog tijela za provedbu izbora'', navodi se u priopćenju SDP-a BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close