Motratorij kredita

SDP traži objavu broja odjavljenih radnika tijekom pandemije

Dosadašnja praksa, tvrde, pokazuje da banke zapravo samo provode uobičajene mjere i mehanizme koje koriste sa klijentima u poteškoćama, bez ikakvih dodatnih olakšica i prilagođavanja poziciji građana.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2020. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zahtijeva da entitetske vlade bez odlaganja objave podatke o broju građana koji ostaju bez posla nakon proglašenja vanrednog stanja i popratnih mjera na području BiH, priopćeno je u četvrtak iz SDP-a.

Traže da se objave egzaktni podaci poreznih uprava o broju odjavljenih radnika u razdoblju od proglašenja izvanrednog stanja, te kontinuirano ažuriranje i objavljivanje podataka.

''Očekujemo da se donesu uredbe vlada na svim razinama kojim će se obavezati da za poslodavce koji su otpuštali radnike slijedi dugoročni moratorij na poslovanje sa svim javnim institucijama na svim razinama'', kazali su.

Istovremeno, traže da vlade predoče konkretne mjere zaštite radnika i sprječavanja daljeg otpuštanja. Restrukturiranje Kriznog stožera FBiH, tvrde, je jasan dokaz, pa i priznanje odgovornosti vlasti u ovom entitetu da nisu poduzete nužne, blagovremene mjere na ublažavanju kako zdravstvenih tako i ekonomskih posljedica pandemije.

''Od Vlade Federacije BiH i bankarskog sektora tražimo da bez odlaganja provedu mjeru odgode naplaćivanja rata kredita za cjelokupno stanovništvo, te da ista mjera bude donesena i u entitetu RS i Distriktu Brčko'', priopćeno je.

Brojne pritužbe građana FBiH čiji upiti o odgodi naplate rata kredita, navode, bivaju odbijeni ili ignorirani, a rate uredno naplaćivane, pokazuju da Vlada FBiH nije bila iskrena u svojim namjerama, te da nije poduzeto ništa kako bi se bankarski sektor obavezao na provedbu mjere

Dosadašnja praksa, tvrde, pokazuje da banke zapravo samo provode uobičajene mjere i mehanizme koje koriste sa klijentima u poteškoćama, bez ikakvih dodatnih olakšica i prilagođavanja poziciji građana.

''Tražimo da Agencija za bankarstvo javno priopći uvjete i procedure moratorija za kredite, te da se iste primjenjuju u cijeloj državi'', stoji u priopćenju SDP-a BiH.

Stranka predstavila i platformu

Vijeće za ekonomiju SDP BiH, u cilju pomoći vladama svih razina, objavljuje Platformu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine za djelovanje na otklanjanju ekonomskih posljedica krize izazvane pandemijom COVID-19.

Na ovaj način, navode, kao društveno odgovorna politička partija, žele ohrabriti dužnosnike na svim razinama da zajednički pokrenu sinkronizirane procese podrške u cilju pomoći radnicima i poslodavcima da lakše prebrode posljedice pandemije.

''Pozivamo vlade na svim razinama da sa svojim ključnim ekonomskim i socijalnim resorima i predstavnicima sindikata i poslodavaca hitno formiraju krizne štabove za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije'', priopćeno je iz SDP-a.

Iako su svjesni kako je zdravstveni aspekt prioritet, tvrde, smatraju da BiH ima dovoljno ljudskih resursa koji se paralelno mogu baviti i ekonomskim pitanjima jer tome svjedočimo i u zemljama okruženja, koje donose rekordne financijske planove podrške za svoje ekonomije.

Na kraju, SDP BiH stavlja sve svoje kadrove na raspolaganje da u sljedećim danima pomogne u operacionalizaciji i implementaciji svih predviđenih mjera, priopćeno je iz te stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close