Cirkus u Mostaru

SDP tužiteljstvu prijavio i promatrače HNS-a zbog ''trpanja'' glasova SDA-u

Čak je i iz mostarskog ogranka SDA došao glas kako je sramno to što se dogodilo na izborima u Mostaru.
Vijesti / Politika | 13. 01. 2021. u 09:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Podnosimo krivičnu prijavu protiv članova biračkog odbora na (biračkom mjestu, op.a.) 155A019, pošto ne vjerujemo da će to uraditi Središnje izborno povjerenstvo po službenoj dužnosti iako bi trebao'', objavio je Aner Žuljević, SDP-ov izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na popisu prijavljenih su Ana Šimunović (HDZ BiH), Mladen Smoljan (HDU) Amir Delić (ispred liste neovisnog kandidata), Semir Salković (koalicija Mostar moj Dom) i Kenan Lizde (HDZ 1990).

SDP navodi kako je krivična prijava protiv navedenih podnesena zbog sumnje da su izvršili djelo iz člana 198 Krivičnog zakona BiH koji glasi da će se onaj ''tko krivotvori rezultate izbora ili glasovanja za institucije u Federaciji davanjem, lišenjem ili brisanjem glasova ili potpisa, netočnim brojanjem glasova, neistinitim upisivanjem rezultata u izborne prijave ili na drugi način, ili objavi kao konačne rezultate izbora ili glasanja koji ne odgovaraju objavljenom glasanju, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina''

Podsjećamo, nakon što se po tko zna koji put prebrojavaju glasovi iz Mostara, SDP je priopćio kako je uočio katastrofalne malverzacije. Optužili su bošnjačke stranke da su prebacivali glasove SDA-u.

''Dopisivali su dodatne listiće i ubacivali. SIP nije htio prebrojati svih 150 biračkih mjesta ponovo, prebrojao je samo nekoliko. Jedan kandidat je sebi upisao više od 100 glasova. Koalicija oko SDA je uzimala sebi glasove od drugih stranaka, ali više su varali među sobom. Kada bi se išlo do kraja s prebrojavanjem neki kandidati završili u minusu koliko su sebi dopisali glasova'', rekao je Irfan Čengić član Predsjedništva SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Čak je i iz mostarskog ogranka SDA došao glas kako je sramno to što se dogodilo na izborima u Mostaru.

Član Glavnog odbora SDA te GO Mostara Zijat Mušić je Klixu rekao kako je razočaran onime što su radile njegove kolege te da se da se ograđuje od svih pojedinaca iz SDA koji su ''sudjelovali u izbornim prevarama'' i da se srami onoga što su njegove stranačke kolege napravile.

"U biračkom mjestu koje smo otvorili u Gornjoj Drežnici se vidi koliko su bili bahati i koliko ih je ponijelo, da su mojim lokalnim kandidatima oduzimali glasove. Jednom su 52 pisali manje, a jednom 79, dok su ovima koji nisu lokalni dodavali lopatom", tvrdi Mušić.

"Ovo su radili pojedinci i vjerujte da se ja stidim onoga što su radili. Ovdje je razotkriven pokušaj razbijanja jedinstva naroda i podrške SDA u Drežnici od pojedinaca iz Gradske SDA i koalicionih partnera. U Drežnici to nikad nije moglo niti će proći", kazao je Mušić.

Pojašnjava kako su odgovorni birački odbori, ali i napominje da je ''netko stajao iza njih sve vrijeme i da ovo sve nije moglo biti samo od sebe, nego je to sve netko planski radio''.

Kopirati
Drag cursor here to close