Ruke u zraku

SDP ''preuzima'' Federaciju?

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2018. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas, a već su se počele nagađati pozicije na koje bi trebali zasjesti stranački čelnici i njihovi igrači.

Prva predložena točka dnevnog reda je izbor privremenih povjerenstava Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativna povjerenstva.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva - predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u listopadu održani Opći izbori čije je rezultate potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo BiH 8. studenog.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Zastupničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Slijedi po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta - Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Zastupničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

Ranije su SDP, DF i Naša stranka, koje zajedno imaju 32 zastupnika, dogovorile koalicijsku suradnju i nastupit će jedinstveno što znači kako bi upravo ovom bloku mogla pripasti pozicija novog mandatara jer zajedno imaju pet zastupnika više od SDA.

''Prema neslužbenim informacijama, lider SDP-a, Nermin Nikšić,  slovi za najizglednijeg kandidata za dužnost federalnog premijera'', navodi portal nekadašnjeg tjednika Slobodna Bosna.

Mogućnost izbora predsjedatelja Zastupničkog doma su ranije najavili i predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke i SBB-a. Tako će uz podršku 12 zastupnika koliko imaju četiri stranke Bloka političkog centra, ukupan broj poslanika koji će sutra podnijeti zahtjev za izbor predsjedavajućeg biti 52 zastupnika, što je dovoljno za izbor.

Potvrdio je to za Klix Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji je istaknuo da ove stranke zajedno sudjeluju kao blok u pregovorima za implementaciju vlasti i da će sa 12 zastupnika, koliko imaju u Parlamentu FBiH, podržati izbor privremenog predsjedavajućeg kojega će predložiti stranka iz drugog, lijevog i građanskog bloka sa najviše mandata, a to je u ovom slučaju SDP.

Inače, Nermin Nikšić, koji je premijersku dužnost obnašao u mandatu 2011. – 2014. na ovim izborima osvojio je 5.922 glasova birača.

Kopirati
Drag cursor here to close