Mikulić

SDP optužuje: SDA je kočnica u Mostaru

Pregovori političkih stranaka oko održavanja izbora u Mostaru, po njegovim riječima, došli su u svojevrsnu krizu prvenstveno, kako je kazao, zbog nerazumijevanja i nepostizanja kompromisa vladajućih političkih stranaka.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2018. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najveća kočnica daljnjem nastavku pregovora upravo je inzistiranje, prvenstveno SDA, na tome da se utvrdi model implementiranja onoga što se dogovori'', smatra predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić.

Pregovori političkih stranaka oko održavanja izbora u Mostaru, po njegovim riječima, došli su u svojevrsnu krizu prvenstveno, kako je kazao, zbog nerazumijevanja i nepostizanja kompromisa vladajućih političkih stranaka.

 ''Mi smo u ove pregovore ušli prvenstveno s namjerom da građanima omogućimo osnovno biračko prvo. Od početka pregovora SDP je ponudio niz rješenja, ali nismo naišli na razumijevanje kod ostalih sugovornika, stoga smo, uvažavajući volju i stav ostalih političkih stranaka, popustili u svojim zahtjevima nastojeći postići maksimalan kompromis'', izjavio je Mikulić na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Mostaru.

Napomenuo je kako SDP pri tome niti u jednom trenutku nije odustao od svojih temeljnih načela za održavanje izbora u gradu Mostaru, a to je da Grad mora biti jedinstven, da nikako ne smije biti podijeljen, a posebice po ratnim linijama razdvajanja i da se ispoštuje minimalna i maksimalna zastupljenost konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću.

Istaknuo je kako je SDP napravio precizan model izmjena i dopuna Izbornog zakona i precizan model izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara koji sadrži izmjene koje su plod kompromisa svih stranaka i iznesenih stavova dosadašnjih pregovora.

 ''Mi smo to predočili u jedan precizan i kompletan dokument, odnosno platformu u obliku političkog sporazuma koju bi trebali potpisati svi sudionici pregovora na idućem sastanku, ali ne ulazeći u to tko će i kako implementirati taj dogovor. Mi niti imamo ikakvu moć niti instrumente da bilo kome naredimo kako će implementnirati ono što mi dogovorimo. Za to postoji Parlamentarna skupština BiH koja će taj naš stav implementirati ili neće'', smatra Mikulić.

Dodaje kako na idućem sastanku, kojega bi trebao organizirati HDZ BiH, očekuje usvajanje platforme SDP-a ili bilo kojeg drugog dokumenta neke druge stranke, u suprotnom, dodaje, ovi sastanci postaju sami sebi svrha.


Kopirati
Drag cursor here to close