''Kemija između stranaka''

SDP: HDZ i SDA dogovorili su podjelu Aluminija po nacionalnom ključu

''To rade negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim preduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti'', ističu iz SDP-a.
Vijesti / Politika | 25. 07. 2019. u 18:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena kemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

''Predsjedništvo SDP-a smatra da su ove dvije stranke već davno dogovorile podjelu ovog poduzeća po nacionalnom ključu, negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim preduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti. Aluminij je, uz pomoć SDA, žrtva HDZ-a, a to je nešto na što je SDP-e opominjao godinama unazad'', napominju iz SDP-a.

Inače, na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije.

Predsjedništvo SDPBiH osvrnulo se na aktualnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih općih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcionira, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine, kažu iz SDP.

Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bilo da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava, priopćeno je iz SDP-a.

Ponovni pokušaj aktiviranja spora od Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta i blokade Milorada Dodika, još je jednom potvrdio ono što je SDP-e nebrojeno puta govorio. Ne postoji mogućnost suradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posljednji Dodikov potez posljedica je dogovora sa Draganom Čovićem, koji će preskupo platiti vlasnici države Bosne i Hercegovine, a to su njeni građani, navodi se u priopćenju.

Predsjedništvo SDPBiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora s nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja osobnih financijskih interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close