Blokada

SDP neće sudjelovati u radu Parlamenta BiH zbog Kluba Srba

''SDP je najavio blokadu prije svega zato što još uvijek nije formiran Klub Srba u okviru Doma naroda, a svi su se uvjeti stekli.''
Vijesti / Politika | 05. 06. 2020. u 20:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što je blokirano imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije, blokirano je imenovanje nove Vlade Federacije. Sada i nova blokada - i to SDP-ova. Neće sudjelovati u radu Parlamenta Federacije upravo zbog ovih prethodno nabrojanih blokada.

Iz SDP-a tvrde da su koalicijski partneri, zbog nemogućnosti dogovora, davno zaustavili političke procese u Federaciji i zato toga ne žele da sudjeluju u radu Parlamenta FBiH. Dodatni razlog je neformiranje Kluba Srba u Domu naroda.

Razloga za neformiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH je više, a Izborni zakon, koji treba da bude usvojen u državnom, a ne entitetskom parlamentu, HDZ-u BiH ručna je kočnica. Nezadovoljstvo ovim, SDP sada kanališe najavom blokade rada Parlamenta FBiH.

''SDP je najavio blokadu prije svega zato što još uvijek nije formiran Klub Srba u okviru Doma naroda, a svi su se uvjeti stekli. SDP je prije 8 mjeseci i predlagao predsjednika Kluba Srba, kao i kandidata za rukovodstvo iz reda Srba. Međutim, koalicija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH to nije prihvatila'', ističe SDP-ov Igor Stojanović.

SDA-ov Jasmin Duvnjak smatra ovu odluku SDP-a neprihvatljivom:

''Situacija u kojoj se nalazimo i njihovo izuzeće ili nesudjelovanje u radu Parlamenta samo dodatno može osnažiti one političke procese i one snage koje su za opstrukcije koje su za blokadu, za status quo”.

Klub Srba prvi put od postojanja popunjen je sa svih 17 izaslanika, a SDP ih ima 7, HDZ BiH jednog. Stoga je u SDA dilema - prihvatiti SDP-ovog ili SNSD-ovog kandidata za dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda. Ukoliko to bude SNSD-ov kandidat, bit će to već viđen scenarij iz prošlog mandata, kada je Drago Puzigaća bio na ovoj poziciji i uz podršku HDZ-a BiH blokirao Federaciju.

''Dom naroda nema smisla bez formiranih klubova naroda zato što u njegovim tvorničkim postavkama on nije izmišljen da se bavi sadržajem zakona - on se time bavi i danas, ali to je pogrešna praksa. On je izvorno napravljen da štiti vitalne interese, što bez jednog od formiranih klubova ne može'', podsjeća NS-ov Vibor Handžić.

I nije problem samo Dom naroda - Srba nema ni u rukovodstvu Zastupničkog doma. Sve ovo uvjetovano je međustranačkim dogovorima, a za SDA formiranje Vlade Federacije je prioritet. Međutim, koalicijski partner HDZ BiH ne misli tako. Njihov stav nismo dobili ni nakon telefonskih i pismenih upita.

''Najveći faktor koji blokira procese u Federaciji u ovom trenutku je HDZ BiH i ne bi dobro bilo da bilo koja druga stranka iz nekih razloga na neki način stavi se na ovu stranu onih koji blokiraju'', navodi Duvnjak.

Iako se konstituiranje kluba i rukovodstva čini kao najmanji problem, to bi mogao biti početni korak koji bi pokazao da je otkočen dogovor koalicijskih partnera koji bi dalje vodio imenovanju predsjednika i potpredsjednika Federacije i konačno Vlade Federacije. Postavlja se i pitanje ustavnosti odluka ovog doma s obzirom na to da kompletan klub jednog naroda ne sudjeluje niti u radu kolegija, niti imaju mogućnost razmatranja materijala uoči same sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close