Prijedlog Parlamentu

SDP i DF žele ograničiti mostarski proračun

Predsjednik Gradskog odbor Demokratske fronte Mostar Mahmut Trčalo kazao je kako se predložena ograničenja odnose na pojedine proračunske kodove.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2017. u 15:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor SDP-a BiH Mostar i Gradski odbor DF-a Mostar uputili su u petak u Parlament Federacije BiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH, koji se odnosi na Mostar, a kojim se ograničava uporaba gradskog proračuna samo na nužno funkcioniranje Grada Mostara i osigurava veća transparentnost u postupku izrade proračuna Grada Mostara.

Predsjednik Gradski odbor SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić na tiskovnoj konferenciji izjavio je kako su odlučili predložiti izmjene spomenutog zakona kako bi se spriječilo korištenje gradskog proračuna u predizborne aktivnosti u izbornoj 2018. godini.

Podsjetio je da je zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara, Parlament Federacije BiH proteklih nekoliko godina donosio odluku kojom bi ovlastio gradonačelnika Mostara i načelnika Odjela za financije za donošenje gradskog proračuna te da su oni to radili bez dovoljno transparentnosti, odnosno javne rasprave.

''Predloženim izmjenama želimo gradonačelnika i načelnika Odjela za financije ograničiti u korištenju proračuna, odnosno spriječiti da se gradski proračun zlorabi u predizborne aktivnosti. Želimo ograničiti upotrebu proračuna samo na nužne stvari, a u nedostatku osnovnih elemenata demokracije insistirat ćemo i na transparentnosti'', kazao je Zagorčić.

Dodao je kako prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže, predloženi proračuna Grada Mostara za 2018. godinu iznosi oko 46 milijuna maraka, što je znatno smanjenje u odnosu na ovogodišnji proračun u kojemu su prihodi i rashodi planirani u iznosu od oko 57 milijuna maraka.

Predsjednik Gradskog odbor Demokratske fronte Mostar Mahmut Trčalo kazao je kako se predložena ograničenja odnose na pojedine proračunske kodove.

Po njegovim riječima, odluka o izvršenju proračuna odlučivat će isključivo o realizaciji stavki definiranih u okviru kodova neophodnih za normalno funkcioniranje grada, i to: bruto plaće, naknade troškova uposlenih, doprinos poslodavca, putni troškovi te izdaci za energiju, komunalne usluge, usluge prijevoza, goriva i registraciju vozila, troškovi za tekuće održavanje.

Zatim troškovi za nabavku materijala, ugovorene usluge, grantovi drugim razinama vlasti, grantovi pojedincima, grantovi neprofitnim organizacijama i otplata kredita.

Zajednički prijedlog SDP-a i DF-a strože definira trošenje novca u oblasti komunalnih djelatnosti te zahtjeva donošenje potrebnih programa i njihovo javno objavljivanje. Izvršenje stavke "Kapitalni izdaci" po prijedlogu se obustavljaju do konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća Grada Mostara.

U cilju transparentnosti predviđeno je redovito dnevno objavljivanje izvoda sa svih računa koji su u vlasništvu Grada na službenoj stranici Grada Mostara.

Zagorčić je prokomentirao i hašku presudu u predmetu "Prlić i ostali" , kazavši kako SDP i DF, kao legalističke stranke, poštuju odluke suda.

''Zločin je zločin, a žrtva žrtva i tu nema dileme. Smatramo da nema pomirenja bez istine i pravde. U svakom slučaju, ovdje se ne radi o presudi jednom narodu, već se radi o presudi pojedincima i njihovoj pogubnoj politici'', ocijenio je Zagorčić.

Pozvao je sve parlamentarne stranke na dijalog radi nadvladavanja trenutne situacije, kako bi se iznašlo rješenje za Mostar i stvorili preduvjeti za održavanje lokalnih izbora sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close