Reakcija SDP-a prema HNS-u

Prestanite širiti rasističke teze o legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda

SDP BiH najoštrije osuđuje ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj skupini, te ponovo pita čelnike HDZ-a i HNS-a na koji način se mjeri tko je i u kojem omjeru
Vijesti / Politika | 08. 03. 2019. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) poziva privatno udruženje Hrvatski narodni sabor da prestane sa širenjem rasističkih teza o takozvanim legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda. 

SDP BiH najoštrije osuđuje ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj skupini, te ponovo pita čelnike HDZ-a i HNS-a na koji način se mjeri tko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin. 

U SDP-u smatraju da bi bilo dobro da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, dokazujući barem vlastitu dosljednost, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, koja je Gorana Opsenicu, prethodno HDZ-ovog ministra Hrvata u proteklom mandatu u Vladi HNŽ, u posljednjem izbornom ciklusu kandidirala kao Srbina. 

''Po vlastitom izjašnjenju Gorana Opsenice, on nije podnosilac obrasca prijave za sudjelovanje na izborima koja je u njegovo ime podnesena, te je naglasio da se osjeća isključivo Hrvatom. Međutim, očito Čoviću i njegovoj stranačkoj mašineriji nije problem nekome promijeniti nacionalni identitet, kad im je to od interesa, priopćeno je iz SDP-a. 

SDP BiH podsjeća HNS da Tužiteljstvo HNŽ još nije djelovalo po kaznenoj prijavi koju je podnio SDP BiH, a koja je vezana za lažnu ovjeru mandata Gorana Opsenice. 

''S obzirom da se HNS sada deklarativno želi promaknuti u zaštitnika navodnih zakonskih prava sugrađana srpske nacionalnosti, dobro bi bilo da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZ BiH, zbog sustavnog negiranja konstitutivnosti Srba, srpskog jezika i pisma, bez obzira na presude Ustavnog suda FBiH po tom pitanju, u svim županijama u FBiH u kojima HDZ ima presudnu riječ'', stoji u priopćenju. 

SDP-e BiH smatra da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu. 

''Za nas je neprihvatljivo da se koncept etničke pripadnosti očito pokušava koristiti kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata, koji na ovaj način teže ostvarenju kontrole nad političkim funkcijama i javnim resursima građana, neovisno o ostvarenom izbornom rezultatu'', priopćeno je iz ove stranke. 

SDP BiH zato izražava vlastiti stav i opredjeljenje za ispunjenjem obveze BiH na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, koje će dovesti do izmjena izbornog zakonodavstva, u smislu omogućavanju svim građanima da neovisno o svom identitetu obnašaju političke funkcije. 

Napominju da se radi o obvezi bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina ne može pristupiti Europskoj uniji, te će stoga SDP BiH u potpunosti podržati sve izmjene zakonske regulative u smjeru provedbe spomenutih presuda, neovisno o njihovim podnositeljima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close