Dodik-Čović

SDP BiH: Rušenje ustavnog poretka i demokracije

''Nećemo nikome dopustiti da demokraciju u Bosni i Hercegovini stavi u karantenu.''
Vijesti / Politika | 21. 05. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva pravosudne institucije države da, u skladu sa svojim mandatom ''zaštite državu Bosnu i Hercegovinu od sinkroniziranog udara dvojca Čović-Dodik''.

Javna priznanja

''Dogovoreno blokiranje provedbe lokalnih izbora u režiji Dodika i Čovića neusvajanjem proračuna predstavlja ciljani udar na institucije države i suspenziju osnovnog demokratskog instituta izbora. Namjera da se SIP-u BiH uskrati novac jer se spomenutom dvojcu ne sviđa sastav ovog tijela, kroz koje više ne mogu dirigirati izborna pravila po vlastitim željama, predstavlja najgori oblik zloupotrebe sustava i rušenja pravnog poretka'', poručeno je u priopćenju SDP BiH. 

Očekuju da Tužiteljstvo BiH pokaže da je ono vrhovni organ gonjenja u državi. Nervoza koju demonstriraju Dodik i Čović, navode, dovela je do toga da su javno obznanili svoje antidržavno djelovanje. Njihovi postupci i dogovori moraju biti predmetom istrage, istaknuto je.

''Također, javno priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u entitetu RS po sebi je dokaz parasustavnog, nelegalnog i antidržavnog djelovanja bez presedana. S druge strane, prosvjedno napuštanje sjednice državnog Parlamenta HDZ-ovih zastupnika zbog usvajanja Rezolucije o osudi ustaških zločina dovoljno govori o svjetonazoru i vrijednosnom sustavu ove stranke'', navodi se.

''Kako sada naivno djeluju izjave Bakira Izetbegovića da je svejedno ima li Dodik tri ili četiri zastupnika u Domu naroda. Zato bi još naivnije bilo pomisliti kako su sasvim slučajno potpuno podudarne izjave Čovića i Izetbegovića o odgodi lokalnih i zajedničkom održavanju lokalnih i općih izbora u Bosni i Hercegovini'', poručuju.

SDP BiH ne pristaje da se po želji vladajućih nacionalista suspendira demokracija i odgode izbori. Vladavina prava i pravna država u kojoj ćemo svi biti jednaki pred zakonom, kao i zaštita ljudskih prava i sloboda nemaju alternative, naglašavaju. Istaknuto je kako su bh. građani ti koji su pozvani da na izborima daju sud o tome kakvu vlast imaju i žele. 

Može i prosvjed

Zato će oni u SDP-u BiH iskoristiti sva demokratska sredstva, uključujući i prosvjede, da im to osiguramo.

''Nećemo nikome dopustiti da demokraciju u Bosni i Hercegovini stavi u karantenu.''

Pozivali su Europsku komisiju i OHR da ne budu samo posmatrači i pasivni komentatori destruktivnog djelovanja i najave nove blokade rada institucija Bosne i Hercegovine od strane dvojca Dodik - Čović.

''Zbog takvog stava i djelovanja i oni snose dio odgovornosti za poniženja i iživljavanje kojem su bh. građani izloženi.

Sigurni smo kako ni građani u Bosni i Hercegovini nisu više spremni i neće dopustiti da im vladajući novim performansom skrenu pažnju sa silnih afera i zloupotreba javnog novca koje ovih dana jedna za drugom isplivavaju na površinu u oba entiteta. Dolazi vrijeme kada ćete morati položiti račune za sve ono što ste radili'', istaknuto je u priopćenju SDP BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close