K'o najljući neprijatelji!

SDP BiH: Hrvatska nema nikakva prava nad BiH

Iz SDP-a poručuju da vlast Republike Hrvatske "mora prestati tretirati Bosnu i Hercegovinu kao teritoriju na koju, kao susjedna država, polaže neka prava".
Vijesti / Politika | 15. 12. 2018. u 14:05 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) najoštrije osuđuje, kako navodi u priopćenju, nastavak agresivnog uplitanja Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

''Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Sabor Republike Hrvatske narušio je Dejtonski mirovni sporazum, što je zapravo samo formalna potvrda činjenice da Hrvatska nije odustala od destruktivne politike prema BiH'', priopćeno je iz SDP-a BiH.

Ova stranka poziva Republiku Hrvatsku da sa BiH vodi dijalog o otvorenim pitanjima na ravnopravnim osnovama, poštujući suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, u skladu sa odredbama Povelje Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima obavezu poštivati puni suverenitet BiH, što podrazumijeva, navodi SDP, i neuplitanje organa susjedne države u unutarnja pitanja BiH.

Iz SDP-a poručuju da vlast Republike Hrvatske "mora prestati tretirati Bosnu i Hercegovinu kao teritoriju na koju, kao susjedna država, polaže neka prava".

''Nikakva prava Hrvatska, niti bilo koja druga država, nema na prostoru BiH'', naveli su iz SDP-a BiH.

Traže od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da bez odlaganja reagiraju na ovaj potez Sabora Hrvatske i da "s narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma upoznaju sve garante ovog sporazuma".

''Mi, u SDP-u, nikada nećemo pristati na bilo kakve daljnje podjele i segregaciju unutar BiH. Žalosno je i zabrinjavajuće da baš to od BiH traži susjedna Hrvatska, koja je članica Europske unije. U Europskoj uniji nema mjesta za dvije škole pod jednim krovom, nema mjesta za zabranu kandidiranja ili biranja građanima samo na osnovu njihove etničke pripadnosti, kao što nema mjesta ni za slavljenje onih koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat ili osiguravanje utočišta onima koji se sumnjiče ili su osuđeni za ratne zločine. Krajnje je vrijeme da vlast Republike Hrvatske prestane biti talac nazadne politike HDZ BiH'', smatra SDP BiH.

Ova stranka je stava da je "umjesto miješanja u unutrašnje poslove BiH, vrijeme da vlast u Hrvatskoj ispoštuje svoje međunarodne obaveze i vrati imovinu BiH vrijednu milijarde KM, kao što je BiH vratila Hrvatskoj, te da prestane koristiti hidropotencijal Buškog jezera bez plaćanja naknade, te osigura BiH slobodan pristup otvorenom moru, umjesto što to uporno zabranjuje i nastoji blokirati izgradnjom Pelješkog mosta".

''Bilo bi dobro da vlast u Hrvatskoj ponudi odgovore sa kojim ciljem je stavila javni državni poštanski sustav u funkciju krivotvorenja podataka o prebivalištu birača za Opće izbore u BiH ili možda objašnjenje zašto želi izgraditi odlagalište nuklearnog otpada uz granicu sa BiH, čime ugrožava sigurnost i zdravlje građana obje države. Umjesto toga, na sceni imamo intenzivirano poricanje povijesnih činjenica i dodatnu radikalizaciju političkih prilika u Hrvatskoj na štetu međusobnih odnosa dvije države'', navodi SDP BiH u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close