Prijedlozi

SDA priziva strance

Softić kaže kako rješenja koja predlaže SDA "poboljšavaju postojeće prijedloge i rješavaju pitanja ne samo hrvatskog, već svih naroda u BiH".
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo SDA na sljedećoj sjednici trebalo bi razmatrati Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je načinila stranačka radna grupa, što bi moglo biti osnova za višestranačke pregovore pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, potvrdio je Nezavisnim novinama Safet Softić, potpredsjednik SDA i jedan od glavnih "operativaca" po pitanju izmjena Izbornog zakona na način kako ih vidi ova stranka.

Softić kaže kako rješenja koja predlaže SDA "poboljšavaju postojeće prijedloge i rješavaju pitanja ne samo hrvatskog, već svih naroda u BiH".

"Vjerujem da bi ovaj proces trebao pratiti međunarodna medijacija, kroz sudjelovanje svih stranaka u razgovorima. Pojedinačni kontakti SDA i HDZ-a mogu biti samo polazna osnova i neka vrsta konsultacija", navodi Softić.

Potpredsjednik SDA govoreći o svojoj izjavi o načinu izbora članova Predsjedništva BiH, budući da su pojedini mediji prenijeli informaciju kako je Softić rekao da je za SDA prihvatljiv neizravan izbor (putem Parlamenta), te asimetrična rješenja rekao je kako je to ''klasični spin''.

''Ja sam samo u kratkoj izjavi rekao da postoji i mogućnost neizravnog izbora, pored svih drugih rješenja. To je bilo jedno od rješenja u travanjskom paketu, tada to nije prihvatio Milorad Dodik, a koliko znam danas ni Savez za promjene nije za to. Dakle, nije bilo spominjanja nikakve asimetrije, poznati su i jasni stavovi SDA", kaže Softić.

Tvrdi da "medijski spinovi" dolaze od onih koji SDA žele da pokažu u svjetlu promjena koje bi omogućile lideru Bakiru Izetbegoviću novu kandidaturu za Predsjedništvo, ili barem njegovoj supruzi Sebiji.

"Što se tiče razgovora o izmjenama Izbornog zakona, mi imamo prijedlog hrvatskih izaslanika iz Doma naroda koji je prošao, ali je iz Zastupničkog doma taj prijedlog sada vraćen na doradu, i to je sada nedefinirano. SDA je najavila da će dostaviti svoj prijedlog kad vidi ovaj", naglašava Softić koji smatra da je pred bh. vlastima težak zadatak.

"Sve sa sobom vuče i presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Vjerujem da ćemo doći do nekih rješenja, makar minimalnih, najkasnije do travnja, do proglašenja izbora u BiH", ističe Softić.

Ljiljana Zovko, izaslanik HDZ-a u Domu naroda BiH, kaže kako trenutno nije upoznata s detaljima.

"Mi smo rekli kako je ovo amandmanska faza i da u Zastupničkom domu svatko ima pravo uložiti svoj amandman. Dakle, u ovoj fazi svi to mogu. A šta se trenutno događa zaista ne znam, to morate pitati gospođu Krišto", kazala je Zovko.

Kaže kako je svima potrebno i za sve dobro usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, ali da je problem u različitim koncepcijama i viđenjima kako doći do konačnih rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close