Priopćenje

SDA zbog sapuna i čistoće uputio kritiku Milanoviću

Izjava Milanovića predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2020. u 13:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da Bosna i Hercegovina "prvo treba sapun prije nego što postane građanska država" predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

''Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Europi imaju, a to je građansko uređenje države - ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja'', kaže se u priopćenju SDA.

Predsjednik susjedne države, kako se dodaje, ne može određivati građanima Bosne i Hercegovine koja prava će imati, a koja neće, "i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatirati, nisu nimalo dobronamjerni".

''Što se tiče aluzija u vezi s čistoćom, podsjećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susjedne države i sudjelovanju u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima. Učinile su to paravojske podržavane iz susjednih zemalja. Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje povijesnih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvjesnoj mjeri sprati i popraviti grijehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije.

Normalno ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini, koje neće biti temeljeno na sustavnoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Europskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren'' kaže se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close