Međunarodno pravo

SDA zahtijeva prekid gradnje Pelješkog mosta

"Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima", kazao je Genjac.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2017. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovoni u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je "neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenite BiH".

"Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije", kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je odgovarajući na pitanje Hine kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija.

"Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima. Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstvava  (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH", kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju  protivan međunarodnom pravu i interesima BiH.

"Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država", zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Glavni odbor SDA razmatrao je i trenutačno političko stanje u zemlji iskazavši jednoglasnu potporu djelovanju predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

To se odnosi i na njegova stajališta koja su izazvala burna regiranja dužnosnika iz Srbije i RS zbog prijepora oko mogućeg otcjepljenja RS i potrebe priznavanja neovisnosti Kosova.

"Podsjećamo dužnosnike iz Srbije da ta zemlja nije jamac Daytonskog sporazuma. Ona je zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana potpisati Daytonski sportazum i to je učinila. Tim potpisom Srbija se obvezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i poštivanje njenog suvereniteta", kazao je Genjac ističući kako nakon potisivanja Daytona Srbija nema pravo miješati se u unutarnja pitanja BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close