Odgovor

SDA Vulinu: Vojsku imaju države, a ne narodi

Iz SDA navode da je vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, Oružane snage BiH, što ministar obrane Srbije na takav način negira.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2019. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Stranke demokratske akcije danas je objavljeno je kako je izjava ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina kako "RS nema vojsku ali je ima srpski narod", novi agresivni nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ističu da Vulin očigledno želi poručiti kako je Vojska Srbije ujedno i vojska srpskog naroda u BiH, namjerno pri tome prelazeći preko činjenice da vojsku imaju države, a ne narodi.

Iz SDA navode da je vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, Oružane snage BiH, što ministar obrane Srbije na takav način negira.

Podsjećaju da je Srbija (tada SR Jugoslavija) potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, kao jedna od zaraćenih strana, zajedno s Hrvatskom, preuzela obvezu da će "posebno potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili upotrebom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države".

''Ukoliko ministar obrane države koja je potpisala mirovni sporazum upućuje ovakve prijetnje, onda to predstavlja njegovo grubo kršenje i može dovesti do ugrožavanja stabilnosti u cijelog regiji. Umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, Vulinu je puno pametnije da se pomiri s time da će za Srbiju i njezinu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to tko živi u BiH'', priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close