Reakcije

Politika na nogama: RS nije država, Trebinje nije srpsko

''Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH.''
Vijesti / Politika | 23. 07. 2020. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić morat će jednom za svagda naučiti da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi ''srpski gradovi'', kako je on nazvao Trebinje, priopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Podsjećaju da bi predsjednik Srbije svakako morao znati da su Bošnjaci dali glavni pečat razvoju Trebinja, od Arslanagića mosta, do kompletne stare jezgre grada. ''Ali to ne znači da je Trebinje ''bošnjački grad''. Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i Trebinje pripada svim narodima i građanima BiH.''

''Neprimjereno je, i krajnje necivilizirano, jedan grad u Bosni i Hercegovini prisvajati za samo jedan bh. narod, naročito nakon što su pripadnici ostalih naroda doživjeli progon i etnički očišćeni iz tog grada, kao što je to neosporno slučaj sa Trebinjem'', stoji u priopćenju.

Današnja posjeta predsjednika Srbije Banjoj Luci ponovo je iskorištena da se pošalju poruke kojima se pokazuju pretenzije prema dijelu teriotorije Bosne i Hercegovine, reagirao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za FENA-u na stavove koje su u Banjoj Luci iznijeli predjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjendištva BiH iz RS-a Milorad Dodik.

''Takvim porukama unosi se nemir i bespotrebno podižu tenzije. Iako svaki put formalno ponovi da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, predsjednik Srbije Vučić nakon toga obično dopuni izjavu stavom koji negira tu obavezu koju njegova država svakako ima. Ovaj put je to uradio nazivajući Trebinje „najljepšim srpskim gradom“. Trebinje jeste prelijep grad, ali pripada podjednako svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje. Ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao naučiti'', kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Džaferović je reagirao i na pokušaj Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Bosnu i Hercegovinu i njen entitet RS vežu za pregovore Srbije i Kosova.

''Neće biti nikakvih razgovora o statusu bh. etniteta RS. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. Entitet RS je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav, ili ne postojati uopće. Status eniteta RS, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova'', zaključio je Džaferović.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Aleksandra Vučića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine "zbog grubog vrijeđanja naše domovine, povijesti i zdravog razuma".

''Uz patetične, ali ipak neumjesne ispade o jedinstvu Srbije i niže bosanskohercegovačke administrativne jedinice Republike Srpske, Vučićevo etiketiranje pojedinih bosanskohercegovačkih gradova 'srpskim' predstavlja namjerno i ciljano atakovanje na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali i na njeno biće'', navodi se u priopćenju.

Jasno je, kažu u SDP-u, da su svi bosanskohercegovački gradovi gradovi njenih Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih građana Bosne i Hercegovine koji polažu jedinstveno pravo na zajedničku kulturu, povijest i kulturno naslijeđe u cjelini.

Stoga je za SDP neprihvatljivo da predsjednik susjedne države etiketira i obilježava građane i teritoriju Bosne i Hercegovine određenim ekskluzivističkim odrednicama, očito vođen svojom matičnom radikalskom ideologijom.

''Također, u Trebinju aerodrom može graditi samo onaj kome i ako to dozvole institucije samostalne i suverene države Bosne i Hercegovine. Za dobrobit naše države i građana hercegovačke regije, za nadati se da će sa aerodroma u Trebinju osim uobičajenih predizbornih obećanja nekada u vazduh poletjeti i poneki avion. Konačno, naglašavamo da je netočna i neistinita Vučićeva tvrdnja da Srbija mora da brine o RS-u. Točno je da u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH Srbija mora da brine o tome da poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, što je obaveza koju Vučić obilato krši ovih dana. U vezi namjera Vučića i Dodika da 'obrane' ćirilicu od nevidljivih sila zla, pozivamo ih da, svaki u svojoj državi, radi na odbrani egzistencijalnih prava građana koji od Vučića, Dodika i sličnih bježe u potpuno 'bezćirilične' države zapadne Europe'', priopćeno je iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close