Reakcije

SDA i SBB o Dudakoviću: Tužiteljstvo pod pritiskom, Armija bez zločina

''Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata'', ističe SDA te podsjeća da je "Armija RBiH sustavno sprečavala i kažnjavala počinitelje krivičnih djela u svojim redovima".
Vijesti / Politika | 27. 04. 2018. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da uhićenje zapovjednika Atifa Dudakovića i drugih časnika i dočasnika 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužiteljstvo BiH "djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branitelja BiH i agresora na BiH".

''Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata'', ističe SDA te podsjeća da je "Armija RBiH sustavno sprečavala i kažnjavala počinitelje krivičnih djela u svojim redovima".

Neprihvatljivo

''Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sustavno su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći  izjednačiti po broju zločina branioci BiH s agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima. Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim, Tužiteljstvo BiH je moralo, prije svega, procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje  gradova, uništavanje čitavih naselja i masovna ubojstva njihovih stanovnika'', ističu iz SDA. 

Smatraju kako je "apsolutno neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih suboraca, jer su u dugotrajnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužiteljstvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju''.

''Zato je neizbježan zaključak da njihovo uhićenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5.korpusa koji su časno i herojski obranili Krajišnike pred udarom agresora'', navodi se u saopćenju iz SDA. 

Podsjećaju da su sličnu "golgotu prošli i drugi istaknuti zapovjednici Armije BiH  da bi na kraju bili oslobođeni".

Zvizdić uz Dudakovića

''S obzirom da je svima poznata uloga 5. korpusa, časna i herojska borba zapovjednika Dudakovića i njegovih suboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost'', ističu iz SDA.

Reagirao je i predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić koji je Dudakovića nazvao herojem obrane.

''Uhićenje i pritvaranje heroja obrane BiH, generala Atifa Dudakovića i njegovih suboraca predstavlja neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH, koja je obranila Krajišnike i BiH od zločinačkih i genocidnih namjera agresora'', ocijenio je za Fenu Zvizdić.

''Pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadležnim tužilačkim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju i prepoznatljivu namjeru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želimo vrlo jasno poručiti da pokušaj izjednačavanja krivice u broju i obujmu izvršenih zločina u toku agresije na BiH neće uspjeti'', poručio je Zvizdić.

Težak udarac za Nezavisni blok

Po njegovim riječima, desetine logora u kojima su ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, preko 700 masovnih grobnica iz kojih se još uvijek vade tijela ubijene djece, djevojaka, mladića i staraca bošnjačke nacionalnosti, desetine tisuća silovanih Bošnjakinja, razoreni gradovi i porušene džamije jasno dokazuju tko je bio i kakve su bili planovi okupatora i agresora, a tko su bili branioci, heroji i osloboditelji.

''Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske obrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje'', zaključio je Zvizdić.


Istodobno, Nezavisni blok smatra da uhićenje Atifa Dudakovića i ostalih pripadnika nekadašnjeg Petog korpusa za Krajišnike, kao i za bh. patriote, predstavlja težak udarac te da je taj korpus simbol otpora i hrabrosti.

Iz Nezavisnog bloka ističu da "historijske činjenice govore da je Dudaković bio prvi čovjek obrane Krajine, te da je iz skoro bezizlazne situacije uspio poraziti i srušiti planove i Martića i Mladića i Legije i Fikreta Abdića i sa svojim narodom osloboditi veliki dio tadašnjeg okupiranog teritorija BiH". 

''Veliki ratnik''

''Mi se zalažemo za i vjerujemo u pravnu državu i nikakvi pokušaji izjednačavanja krivice, što se moglo iščitati iz izjava nekih visokih dužnosnika naše zemlje i regije nakon presuda Haaškoj 'Šestorci' i Mladiću, neće moći svrstati u istu ravan sve sudionike proteklog rata, nego da će sud povijesti, kao i pravno utvrđene činjenice biti na strani onih koji su časno, dostojanstveno i hrabro branili svoju državu Bosnu i Hercegovinu'', smatra predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić.

Udruženje građana Bosanske krajine navodi "da se radi o vrhuncu pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za zločine počinjene u BiH".

''Mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost'', rekao je Fikret Ćuskić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine.

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Unsko-sanskog kantona iznenađen je i duboko razočaran. U priopćenju su podsjetili da Međunarodni sud u Haagu za 23 godine rada nije našao nikakav osnov za bilo kakvu odgovornost generala Dudakovića.

''Samo zbog toga što je imao dovoljno snage, hrabrosti, ali i ljudskosti danas zapovjednika Dudakovića žele pozvati na odgovornost zbog činjenice da je dostojanstveno branio i obranio svoj narod. Za SDA nikad neće biti isti agresori i heroji 5. Korpusa'', zaključili su iz SDA USK-a.

SBB ponosan

SBB se ponosi ratnim putem 5. korpusa i vjeruje u nevinost Atifa Dudakovića, navodi se u priopćenju ove stranke povodom uhićenja zapovjednika Armije BiH.

''Svi koji su bili u redovima Armije RBiH, branili Bosnu i Hercegovinu i bili svaki dan rata pod udarima višestruke unutarnje i vanjske  agresije, znaju oslobodilački put Petog korpusa i povijesne pobjede koje se i danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom svijeta. Ponosni smo na taj put i uvjereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lako dokazati i da nije moguće nikakvo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora'', navodi se iz SBB-a.

''Kao što bezrezervno vjerujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da vjerujemo i u pravnu državu, gdje će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer obranu i oslobađanje, što je bio slučaj s generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu'', priopćio je SBB i dodao kako smatra da sigurnosne službe i tužiteljstva ''trebaju raditi na procesuiranju svakog eventualnog zločina''.

''Ali smo zabrinuti činjenicom da se vodeći časnici Petog korpusa na svaki način godinama medijski i politički kompromitiraju i tako pripremaju za kolektivno procesuiranje'', navodi SBB.

 

Kopirati
Drag cursor here to close