Fotelja za smirenje

SDA traži da se formira novo ministarstvo u Vijeću ministara

SNSD to neće prihvatiti ''jer to nije u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom''.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2019. u 13:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je na sastanku sa SNSD-om formiranje još jednog ministarstva unutar Vijeća ministara BiH kao rješenje za prevladavanje nesuglasica oko raspodjele resora, potvrdio je zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac.

Rekao je i kako SNSD neće to prihvatiti ''jer to nije u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom''.

Nakon sastanka izaslanstava Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske rečeno je kako nije postignut nikakav dogovor oko formiranja i sastava budućeg Vijeća ministara.

Dopredsjednik SDA Adil Osmanović rekao je kako se na sastanku nije raspravljalo o rasporedu resora, već o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije i iz Republike Srpske.

''Dosadašnja praksa je bila da se na čelu Vijeća ministara BiH redovno rotiraju Bošnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da ako je na čelu Vijeća ministara bio predsjedavajući iz reda srpskog naroda, kao što je bio Nikola Špirić, da onda SNSD i njegovi koalicijski partneri mogu računati na još dva ministarstva. Oko toga nismo našli najbolje rješenje'', rekao je Osmanović.

 

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naveo je kako SNSD ostaje pri stavu da se Vijeća ministara BiH formira po modelu tri iz reda Republike Srpske, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata.

''Inače, treba stati na tome da se svakih sedam dana postavljaju uvjeti'', naglasio je Košarac.

Nakon sastanka, uslijedio je odgovor SNSD-a da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dok se ne razriješi čvor oko Vijeća ministara. S druge strane, čelnici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović nakon sastanka u srijedu u Mostaru poslali su poruke o spuštanjima lopte.

Kopirati
Drag cursor here to close