Migranti

SDA traži da se digne vojska i da se migranti rasporede i gdje nisu Bošnjaci

SDA traži od Vijeća ministara i Delegacije EU da osiguraju smještajne kapacitete za migrante.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA traži od Predsjedništva BiH da angažira Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata.

Iz ove stranke pozvali su sve institucije BiH i agencije da intenziviraju aktivnosti na rješavanju migrantske krize, s obzirom da dolaskom hladnih zimskih dana stanje prijeti da se pretvori u humanitarnu i socijalnu katastrofu.

Od MUP-ova na federalnom i kantonalnim razinama traže da efikasnije uklanjaju migrante s ulica i javnih površina i da u suradnji sa IOM-om i Službom za poslove sa strancima spriječe njihove samovoljne izlaske iz smještajnih objekata i na taj način sačuvaju javni red i mir, te osobnu i imovinsku sigurnost građana.

Iz SDA ističu da se u rješavanje migrantske krize mora uključiti čitav institucionalni sustav i da posebnu odgovornost u upravljanju ovom krizom ima kompletno Vijeće ministara, koji je, kako navode, dužan ovo pitanje rješavati u suradnji s drugim nivoima vlasti u BiH.

SDA traži od Vijeća ministara i Delegacije EU da osiguraju smještajne kapacitete za migrante.

Iz ove stranke zahtijevaju od Vijeća ministara da sačini plan smještaja migranata na način da se teret krize rasporedi na oba entiteta i sve kantone, dodajući da sredine u kojima žive Bošnjaci ne mogu same da nose teret suočavanja s migrantskom krizom.

"Svakodnevni incidenti kojima je izloženo stanovništvo u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo prijeti da eskaliraju u širu sigurnosnu krizu, što mora biti alarm svim institucijama i međunarodnoj zajednici", navode iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close