Politička volja

SDA smatra da Dom naroda može biti konstituiran za 10 dana

SDA smatra da OHR i PIC moraju pokrenuti i konačno ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju, zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira“.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2019. u 19:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke izrazila je stav da se u narednih sedam do deset dana može završiti proces konstituiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ukoliko postoji politička volja.

''Ako se to ne dogodi stari saziv Doma naroda može odobriti Prijedlog proračuna FBiH, koji je usvojio Zastupnički dom. Na taj način ne može se desiti kolaps u Federaciji'', potvrdio je član Predsjedništva SDA i aktualni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić novinarima nakon sjednice.

Naglasio je da će SDA nakon današnje Odluke Ustavnog suda kojom se proglašava nenadležnim u vezi s apelacijom Kluba zastupnika SDA po pitanju Uputstva SIP-a nastaviti sudjelovati u izboru izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa osporenim uputstvom koje je privremenog karaktera.

''Međutim, kod usvajanja izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborom izaslanika, SDA će insistirati isključivo na izmjenama koje su u skladu sa odredbama  Ustava FBiH'', potcrtao je Ramić.

Ukazao je na zaključke koje je danas usvojilo Predsjedništvo stranke, koja pozdravlja normalizaciju procesa pregovaranja o definiranju postizbornih koalicija.

Video: Sjednica SDA

''Smatramo da je procese pregovaranja potrebno ubrzati kako bismo što prije formirali vlade na svim nivoima. Vlade trebaju predvoditi stranke koje su pobijedile na izborima i koje predstavljaju pretežnu volju birača'', kaže Ramić.

Dodaje da se „na primjeru Kantona Sarajevo može vidjeti kakvu štetu može proizvesti koalicija zbira izbornih gubitnika“.

''Populizam, demagogija, nekompetentnost i pretvaranje politike u reality show jedino je što građani mogu očekivati kada se umjesto onih kojima su dali povjerenje, poput Semira Efendića koji je osvojio preko 30.000 glasova, naprave vještačke koalicije i na čelne pozicije imenuju kandidati koji su na izborima osvojili desetostruko manje glasova. Jedina “vizija” koju iskazuje populističke koalicije je osveta izbornim pobjednicima, kroz najavu smjene direktora javnih kantonalnih poduzeća po kriteriju stranačke pripadnosti. Direktorima  nisu usvojeni izvještaji za 2017. godinu, mada su upravo u 2017. godini napravili izvanredne rezultate i poduzeća-gubitaše vrijednim radom pretvorili u uspješne kolektive'', konstatirao je Ramić.

Ocijenio je neophodnim da se poduzmu odlučne i konkretne mjere na poboljšanju položaja Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj. Ako se ne promijeni odnos vlasti u ovom entitetu prema Ustavom zagarantiranim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će, kako tvrdi, podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazbourgu, kako bi se u naziv “Republika Srpska” unijela imena druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Poručio je da će SDA tražiti temeljitu reformu pravosudnog sustava BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sustav.  

''Imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužiteljstva BiH  je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu. U vrijeme kada je obavljala funkciju v.d. glavnog tužioca zaustavljen je proces sankcioniranja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS-a i otpočeo je proces masovnog uhićenja procesuiranja zapovjednika Armije RBiH kako bi se napravio vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za njeno imenovanje na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog tužiteljstva i sudskog vijeća puki provoditelj politika koje Bošnjake iz navedenih razloga žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilaštvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom'', istaknuo je Ramić.

Također, „SDA smatra da OHR i PIC moraju pokrenuti i konačno  ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, spriječiti diskriminaciju, zaustaviti nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu i sve očiglednije ugrožavanje mira“.

''Negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima u BiH. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je – kako je presuđeno – imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju poricanja i glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sustava'', naveo je Ramić govoreći o zaključcima sa današnje sjednice Predsjedništva SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close