Uskoro na dnevnom redu Parlamenta FBiH

SDA, SBB, DF i SDP dogovorili zakon o izbornim jedinicama

Riječ je o zakonskom rješenju, putem kojeg bi se ispoštovale odredbe presude po prizivu Bože Ljubića u vezi s izborom izaslanika u Dom naroda PFBiH.
Vijesti / Politika | 16. 06. 2018. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Ilustracija

Nakon posljednjeg sastanka s predstavnicima međunarodne zajednice, četiri stranke, SDA, SBB, SDP i DF usaglasili su zajednički prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, objavio je Klix.ba.

Riječ je o zakonskom rješenju, putem kojeg bi se ispoštovale odredbe presude po prizivu Bože Ljubića u vezi s izborom izaslanika u Dom naroda PFBiH i time stavila točka kada je riječ o neizvjesnoj implementaciji izbora koji će se održati u listopadu.

Navedeni akt bi ove stranke trebale potpisati u ponedjeljak. Predviđeno je da ga šefovi klubova ovih stranaka predlože na redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za utorak.

Podrška i Naše stranke

Ovo zakonsko rješenje bi trebala podržati i Naša stranka, a ono se temelji na zakonskom rješenju kojeg su već ranije predložili klubovi SDP-a i DF-a u Zastupničkom domu. Uz određene modifikacije, podržali su ga i SBB i SDA.

Zakon se sastoji od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu sdemokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uvjetima.

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu izaslanika Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića. Presudom je utvrđeno da je potrebno mijenjati imperativnu odredbu Izbornog zakona kako bi svaki konstitutivni narod dobio jedno mjesto u županijskim skupštinama. Ustav FBiH jasno propisuje da će svaki konstitutivni narod iz svake županije dobiti najmanje jedno mjesto, ukoliko postoji najmanje jedan takav zastupnik u zakonodavnom tijelu te županije, piše Klix.

Upravo u skladu s tom ustavnom odredbom te s drugim ključnim principom iz Ustava FBiH i Izbornog zakona, a to je popis stanovništva iz 1991. godine, kao osnovom za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke do provedbe Aneksa 7, utvrđen je broj i struktura izaslanika u Domu naroda. Osim toga, predloženo je da se ovim zakonom omogućava razrješenje situacije u slučaju nedostatka izaslanika u nekom klubu i to samo u ovom izbornom ciklusu ili do promjene Ustava FBiH.

Usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije

Zakon je, također, usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH u sklopu rasprave u predmetu po zahtjevu Bože Ljubića, a u kojem je preporučeno da se rješenje ovog pitanja traži upravo u okviru pravilnog tumačenja i primjene odredbi Ustava FBiH.

Navedene stranke su se odlučile na ovaj korak, nakon što je tijekom niza sastanaka s međunarodnom zajednicom i predstavnicima Venecijanske komisije održanim u proteklim tjednima istaknuto da se ovo pitanje može riješiti i u Federalnom parlamentu, piše Klix.

Za sada se, navedenim strankama neće priključiti HDZ BiH, koji ima drugačije principe rješenja presude ''Božo Ljubić'', ali i drugih presuda koji se tiču izbornog zakonodavstva.

Kopirati
Drag cursor here to close