Udar na suverenitet BiH

SDA: Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS je teško kršenje Daytona

''Ovo je jasan signal međunarodnoj zajednici da je RS ozbiljan remetilački čimbenik na Zapadnom Balkanu'', kažu iz SDA.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a usvojena od strane Narodne skupštine tog entiteta predstavlja novo flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma i udar na suverenitet BiH'', ocijenila je Stranka demokratske akcije. 

U SDA naglašavaju da je pitanje vanjske politike, obrane i integracija u toj oblasti isključivo državno pitanje.

''Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte i bit će osporena svim ustavnim u zakonskim sredstvima, ali ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji'', stav je SDA. 

Podsjećaju da je BiH okončala proces reforme obrane u razdoblju 2002-2006. i u tome su sudjelovali predstavnici entiteta.  U okviru te reforme usvojen je Zakon o obrani BiH za koji su glasovali svi zastupnici, uključujući i zastupnike iz SNSD. Tim Zakonon jasno je propisan integracijski NATO put BiH.

 ''Predsjedništvo BiH je, kao jedino nadležno za ta pitanja, donijelo odluku o pristupanju BiH NATO savezu. I u tome su sudjelovali predstavnici entiteta RS. Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS je potpisao zahtjev za prijam BiH za akcijski plan za članstvo BiH u NATO savez. Stavka iz tzv. Rezolucije o vezivanju integracijskih procesa sa drugom državom, Srbijom, je protuustavna i protudaytonska i govori o namjerama o povredi teritorijalnog integriteta BiH. Ovakav postupak je još jedan u nizu udara koji dolaze od Dodika i njegove političke strukture kako bi se u drugi plan stavilo teško ekonomsko stanje u tom entitetu. Ovo je istovremeno jasan signal međunarodnoj zajednici da RS nastavlja da ugrožava Daytonski mirovni sporazum i da postaje ozbiljan remetilački čimbenik na Zapadnom Balkanu  što svakako zahtijeva odlučnu reakciju'', navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close