Riječi ne prate djela

SDA reagirala na Vučićevo odličje Dodiku

“Ne može se poštivati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, 'mirnim razlazima' i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije''
Vijesti / Politika | 29. 06. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dodijeli najviše odlikovanje predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku te su naveli da je to "još jedna potvrda da predsjednik Srbije ne vodi iskrenu politiku prema BiH".

Vučić u javnim istupima, kako se navodi u priopćenju SDA, ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – suverenitet uglavnom ne spominje, te da želi najbolje odnose s BiH i Bošnjacima. Međutim, ove riječi ne prate djela.

“Jer ne može se poštivati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, 'mirnim razlazima' i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije. Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince. Pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma stavljen na 'crnu listu' State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU”, ističe se u priopćenju SDA.

Ta stranka navodi da je odlikovanjem Dodika, Vučić direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajući politiku, što je “većini u BiH već odavno jasno”.

“SDA je uvjerena da nakon ovog čina, više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Daytonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije”, navodi SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close