Jasan stav

SDA p(r)oziva PIC i OHR

Kako je priopćeno iz SDA, ne iznenađuje da je ruski veleposlanik usamljen u podršci dijelu političkih stranaka iz RS-a u njihovom antidejtonskom djelovanju.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2019. u 12:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja jasan stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u kojem su iznesene opravdane i na činjenicama zasnovane kritike antidejtonskih i antiustavnih zaključaka Narodne skupštine RS-a.

Kako je priopćeno iz SDA, ne iznenađuje da je ruski veleposlanik usamljen u podršci dijelu političkih stranaka iz RS-a u njihovom antidejtonskom djelovanju.

''Navodeći ključne činjenice Daytonskog mirovnog sporazuma, PIC je točku po točku osporio zaključke NSRS i vrlo jasno ukazao na antidejtonske namjere koje stoje iza njih. Podsjećamo da mandat PIC nije samo u tome da konstatira antidejtonske aktivnosti, već da konačno poduzme adekvatne i konkretne mjere povodom narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma'', ističe SDA.

Ta stranka poziva PIC da podrži Visokog predstavnika i da sa riječi pređe na djelovanje na koje ga obvezuje njegov mandat, jer smatra, kako će izostanak konkretne reakcije i dalje samo ohrabrivati antidejtonske aktivnosti i voditi daljnjoj destabilizaciji.

Istodobno, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih PIC odbacivao ili prihvaćao, jer Vijeće za provedbu mira nije tijelo koje je uopće predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

"Zaključke je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Vijeće za provedbu mira je samoorganizirano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcioniranju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close