I tako ukrug

SDA priziva OHR u Mostar: Izbori nisu garancija

Dodaju kako je i sama organizacija izbora u Mostaru u izravnoj vezi s odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati.
Vijesti / Politika | 20. 05. 2019. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sami izbori nisu nikakva garancija da će sporni Statut biti izmijenjen, te bi se politička kriza u Mostaru mogla nastaviti u nedogled, ukoliko odredbe spornog Statuta, nametnutog od strane OHR-a, ne budu na vrijeme izmijenjene'', naveo je u priopćenju za javnost mostarskog ogranak stranke SDA.

Stranka navodi kako su u posljednje vrijeme sve učestalije najave da bi se Visoki predstavnik Valentin Inzko ponovo mogao snažnije uključiti u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, te upotrijebiti i tzv. Bonnske ovlasti.

''Ukoliko je to zaista tako, smatramo da bi najbolje bilo da taj svoj novi 'angažman', zasnovan na još uvijek postojećim ovlaštenjima PIC-a, Inzko za početak iskoristi za popravljanje štete u Mostaru, obzirom da je Statut, koga je nametnuo OHR, proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH. To je proizvelo dugotrajnu političku krizu u Mostaru, iz koje se najbrže može izaći upravo proaktivnom ulogom OHR-a i samog Visokog predstavnika, jer nema ništa logičnije od toga da visoki predstavnik popravi ranije odluke i time otvori vrata izlasku iz političke krize, u kojoj Mostar godinama tavori'', navodi SDA.

Dodaju kako je i sama organizacija izbora u Mostaru u izravnoj vezi sa odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati.

''Zato smatramo dobrodošlom moguću snažniju uključenost OHR-a u pitanje Mostara, kako bi se konačno izašlo iz dugotrajne krize, a sve u interesu svih njegovih građana. Ukoliko bi Statut bio izmijenjen, to bi sigurni smo 'otkočilo' i sve druge probleme u organizaciji izbornog procesa u Mostaru'', navodi SDA.

Podsjećamo, uoči lanjskih izbora, stranke u Mostaru pregovarale su o izmjenama izbornih pravila za Mostar nakon koji su, iako su bili puni optimizma, ipak ostali bez dogovora.  

Kopirati
Drag cursor here to close