Zaključci Predsjedništva SDA

SDA poziva na dogovor koji će omogućiti izbore u Mostaru

SDA neće podržati sudjelovanje SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH. .
Vijesti / Politika | 24. 01. 2020. u 18:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Zaključci Predsjedništva SDA

Uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u svoju Strategiju obrane i nacionalne sigurnosti, Republika Srbija načinila je novi udar na Daytonski mirovni sporazum. To je direktna prijetnja stabilnosti u regiji i Stranka demokratske akcije (SDA) traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH, zaključeno je danas na sjednici Predsjedništva SDA.

Iz SDA podsjećaju da Srbija nije garant Daytona, kako njeni dužnosnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala sudjelovanje u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Daytonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Obveza Srbije iz prvog člana Daytonskog mirovnog sporazuma je «da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine».

''Pozivamo da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH. Prema dogovoru političkih stranaka od 17. travnja 2019. godine, definirano je da na ovu funkciju mora biti imenovan nestranački kandidat iz reda Ostalih, koji dolazi iz entiteta RS i koji bi bio predložen u konsultacijama svih članica koalicije. Potrebno je da se dogovor ispoštuje'', zaključak je Predsjedništva SDA.

Pristupiti realizaciji infrastrukturnih projekata

SDA od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, kao i od vlada na svim razinama, zahtjeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata za koja već postoje osigurana sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg ekonomskog stanja i životnog standarda građana. Izgradnju Koridora Vc, brzih i magistralnih cesta potrebno je snažno ubrzati.

Podržavamo, navode iz SDA, aktivnosti koje je pokrenulo Ministarstvo sigurnosti BiH na jačanju kapaciteta Granične policije BiH kao odgovor na migrantsku krizu.

SDA poziva članove Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da podnesu ostavke jer su u potpunosti izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao i povjerenje građana BiH. Izvještaj VSTV-a nije dobio podršku nijednog zastupnika niti izaslanika u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

SDA pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u Domu naroda PS BiH kojima će se osigurati povećanje plaće vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaće, koji u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba čine 80 posto ljudstva.

SDA neće podržati sudjelovanje SNSD-a u strukturi vlasti Federacije BiH. Dokle god potpredsjednik Federacije BiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS bude reducirana na protokolarne funkcije, i dok god u Vladi RS nema ministara iz SDA takvi prijedlozi nemaju kredibilitet.

Omogučiti izbore u Mostaru

''Pozivamo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou Federacije BiH. Ponavljamo poziv HDZ-u BiH da bez odlaganja predloži predsjednika Federacije, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH. Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH - zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA.

Također, podržavaju izmjenu strukture Vlade FBiH, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava, kako bi se poboljšala funkcionalnost izvršne vlasti.

SDA je pozvala da se hitno postigne dogovor koji će omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close