'Umjesto žaljenja'

SDA poziva Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

''Negiranje kao 'završna faza genocida' o kom Inzko govori, već je iza nas, s obzirom da smo duboko zagazili u fazu glorificiranja i slavljenja odgovornih za počinjeni genocid i ostale ratne zločine.
Vijesti / Politika | 13. 04. 2021. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da visoki predstavnik Valentin Inzko ne bi trebao izražavati žaljenje zbog neusvajanja zakona o zabrani negiranja genocida, već bi trebao pokazati odlučnost i taj zakon konačno nametnuti.

U priopćenju za javnost, SDA navodi da takvu obavezu i moć ima kao visoki predstavnik, a obećanje da će to uraditi u više navrata je dao obiteljima žrtava.

''Negiranje kao 'završna faza genocida' o kom Inzko govori, već je iza nas, s obzirom da smo duboko zagazili u fazu glorificiranja i slavljenja odgovornih za počinjeni genocid i ostale ratne zločine.

Ta faza nije 'završna faza genocida', već je to priprema za novu agresiju i zločine'' - navodi se u priopćenju.

Dodaje se da ''ukoliko su Vijeće za provedbu mira i Ured visokog predstavnika propustili odlučno reagovati u prethodnoj fazi, u ovoj ne smiju ponoviti istu grešku i dozvoliti da se zlo ponovo probudi''.

Podsjećamo, Valentin Inzko je izrazio žaljenje što je Dom naroda BiH propustio priliku da usvoji Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje se odnose na poricanje genocida, što je bio zajednički prijedlog dvojice izaslanika, naveo je on.

''Domaći i međunarodni sudovi utvrdili su da je tijekom rata u BiH počinjen genocid. Poricanje te činjenice i izmišljanje iskrivljenog prikaza povijesti te njegova česta upotreba u javnom diskursu naglašavaju da postoji očigledna potreba da se donese zakon koji će riješiti taj problem. Usvajanjem ovog zakona, parlamentarci u BiH pokazali bi spremnost i odlučnost da zlo ostave u prošlosti i da se fokusiraju na stvaranje atmosfere koja pogoduje pomirenju i izgradnji bolje, neopterećene budućnosti za sve građane BiH. Žalosno je što su propustili ovu priliku, koja je potekla od domaćih predstavnika'', izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close