U krug

SDA poziva HDZ da odblokira procese, dok HDZ tvrdi da nema s kim

SDA dodaje da očekuje što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2021. u 20:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja opredjeljenje HDZ-a BiH za što skorije vođenje razgovora o ispunjavanju ključnih kriterija koje je Europska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, SDA poziva HDZ BiH da, u skladu s ovim opredjeljenjem, hitno i bez odlaganja deblokira proces implementacije rezultata Općih izbora održanih 2018. godine na razini Federacije BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za snažniji angažman na provedbi svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, pa i na reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Poštivanje postojećih ustavnih i zakonskih odredbi, koje se odnose i na provedbu izbornih rezultata, te njihovo prilagođavanje europskim demokratskim standardima, osnov je daljeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, priopećno je iz SDA.

Također, SDA izražava nadu da će ministar pravde i ministar financija u Vijeću ministara BiH, koji su kadrovi HDZ-a, konačno predložiti tri zakona iz vlastitog resora, a koja su ključna za napredak BiH na europskom putu - Zakon o sukobu interesa, Zakon o VSTV i Zakon o nabavkama. SDA napominje da se na prijedloge ovih zakona čeka već godinu dana.

SDA dodaje da, ukoliko je HDZ-ova opredijeljenost ka europskim integracijama zaista iskrena, očekuje što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu.

Podsjetimo, ranije je Dragan Čović na pitanje o promjeni partnerstava, budući da se počelo spominjati partnerstvo sa SDP-om, kazao kako je na neki način partnerstvo s SDA dovedeno u pitanje.

''Kad bi Izetbegović rekao kako mi blokiramo Vladu Federacije, ja sam rekao kako mi nemamo s kime formirati vladu. Ovo nije uvredljivo za bilo koga. Ali ako želite praviti vlast na nekoj razini onda morate napraviti program. Mi to nismo mogli sa SDA i zato ja tu stavljam jedan mali upitnik'', rekao je Čović.

Naveo je kako je otvoren poziv svima onima koji na sličan način gledaju BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close