Deklaracija HNS-a

SDA optužuje zaključke iz Mostara

O Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora oglasila se i Stranka demokratske akcije.
Vijesti / Politika | 26. 01. 2019. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Negiranje pravosnažnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predstavlja nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira povijest'', smatraju u Stranci demokratske akcije (SDA).

Iz ove stranke potcrtavaju da ''nikakvim i ničijim 'odbacivanjem' ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog suda i povijesne činjenice, ali to šalje jasnu i nedvosmislenu poruku o politici koju zastupa HNS''.

''Odbacivanjem i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od naslijeđa UZP-a, koji je, kako je presuđeno, imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina. Stoga, HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na temelju glorificiranja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za provođenje reforme izbornog sustava'', navode iz SDA.

Uzimajući to u obzir, ističu da se iskazana privrženost HNS-a Bosni i Hercegovini, njezinoj cjelovitosti, ustavnom poretku i euroatlantskom putu doima kao deklarativna.

''Bilo bi dobro da HNS tu opredijeljenost pokazuje i konkretnim koracima, kojih je do sada itekako nedostajalo. Štoviše, dužnosnici HNS-a su uglavnom poduzimali korake suprotne od proklamiranih ciljeva, a posebno je problematično narušavanje vladavine prava kroz nazočnost neustavnom obilježavanju 9. siječnja u Banja Luci'', navodi se u priopćenju Stranke demokratske akcije.

Kopirati
Drag cursor here to close