Kantonalna bolnica

SDA optužuje ministra za laž o mostarskoj bolnici

Stranka navodi kako je riječ o ciljanim i orkestrirano vođenim političkim manipulacijama.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2019. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalna bolnica 'Dr.Safet Mujić' u 2018. godini pozitivno je poslovala, navodi Kantonalni odbor SDA HNK povodom navoda da ova bolnica prestaje s radom.

Stranka navodi kako je riječ o ciljanim i orkestrirano vođenim političkim manipulacijama.

Spin

''Gospodarske-socijalne turbulencije, javni protesti i politička napetost koja je posljednjih mjeseci očigledno izazvala veliki nemir kod pojedinih političkih subjekata u HNK evidentno je izazvala potrebu stvaranja umjetnih kriza i preusmjeravanja pažnje javnosti sa stvarnih životnih problema građana u sferu imaginacije, manipulacije i klasičnog političkog spina u našem kantonu'', navodi hercegovačko-neretvanska SDA i dodaje kako ''status, funkcioniranje i budući rad Kantonalne bolnice Dr.Safet Mujić Mostar, nije, niti će biti ugrožen ni u jednom njenom segmentu''

Stranka navodi kako je ''revizorski izvještaj koji je po nalogu resornog ministra Gorana Opsenice osmišljeno u ovom trenutku prezentiran javnosti svjesno iskrivljena slika stvarnog stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi''.

''Djelomični i paušalni segmenti tog izvještaja, koji su izvađeni iz konteksta cjelovitog izvještaja uopće ne odgovaraju presjeku situacije u ovoj bolnici. Razlozi ovakvim manipulacijama i spinovima koji dolaze od ministra Gorana Opsenice kriju se u njegovoj namjeri da po nalogu HDZ BiH bez ikakvog zakonskog osnova odbija dati suglasnost na konačno imenovanje direktora Kantonalne bolnice Dr.Safet Mujić, iako je kompletna procedura izbora direktora ove ustanove provedena prema zakonom propisanim pravilima. Ministar Goran Opsenica je ovakvim samovoljnim i nezakonitim postupkom, iz samo njemu poznatih razloga, svjesno ugrozio zakonitost procedure izbora direktora Kantonalne bolnice Dr.Safet Mujić Mostar. Zanimljivo je da ministar Goran Opsenica već šest mjeseci odbija imenovati direktora ove institucije, a kao razlog za takav postupak navodi revizorski izvještaj koji se pojavio proteklog tjedna. Budući da ministar Goran Opsenica na isti način uskraćuje i opstruirala imenovanje direktora Opće bolnice u Konjicu, bez ikakvog zakonskog osnova, očigledno je na djelu pokušaj stvaranja političkog pritiska na SDA u ovom kantonu'', navodi SDA.

Osigurano 13 milijuna KM

Dodaje se kako se ''apsurdnost ovakvog djelovanja ministra Gorana Opsenice ogleda i u činjenici da Premijer Vlade HNK, koji je njegov stranački kolega, koristi svaku priliku da javno pohvali rad i djelovanje Vlade i njenih ministara u ovom mandatnom periodu, pri tom navodeći unaprijeđenje kvaliteta života građana našeg kantona, prvenstveno u oblasti poboljšanja usluga u zdravstvu''.

SDA navodi kako je osigurano oko 13 milijuna KM koja će biti uložena u modernizaciju i razvoj Kantonalne bolnice Dr.Safet Mujić i Opće bolnice Konjic.

''SDA HNK sa razlogom pita ministra Gorana Opsenicu da li ima ličnih animoziteta prema Kantonalnoj bolnici Dr.Safet Mujić i Općoj bolnici u Konjicu i zašto? Zašto se ovakvim svojim potezima pokušava staviti izvan zakonskih okvira? Da li to radi iz ličnih pobuda ili po nalogu političkih mentora?'', priopćeno je iz SDA koja poziva ''sve političke stranke, nevladina udruženja i ostale aktere u javnom prostoru da ne nasjedaju na manipulacije ministra Gorana Opsenice i ishitreno reagiraju''.

Kopirati
Drag cursor here to close