Računanje

SDA opet BH Blok stavio pod svoj plašt

Špago je rekao kako će, ako BH blok osvoji mandat u Gradskom području Zapad, ''praktično, probosanski blok imati 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara''.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2020. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno, jedino nismo sigurni u to da će BH blok u Gradskom području Zapad imati vijećnika, ali tu će, zapravo, presuditi glasovi iz dijaspore i ne sumnjam da će ta lista dobiti potreban broj glasova kako bi i BH blok imao svog vijećnika. Dakle, Koalicija za Mostar, u tom probosanskom dijelu vijećnika, ima dvije trećine i mi smo se s tim rezultatom zadovoljni. Naravno, u nekim dijelovima je moglo biti bolje, ali imajući u vidu ukupnu epidemiološku situaciju, probleme u radu Covid-timova zadovoljni smo ostvarenim rezultatom. Sada nam preostaje da čekamo da se ti rezultati objave, odnosno, da dođu glasovi iz dijaspore'', rekao je za Dnevni avaz Šerif Špago koordinator Koalicije.

Špago je rekao kako će, ako BH blok osvoji mandat u Gradskom području Zapad, ''praktično, probosanski blok imati 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara''.

Inače, prema trenutnim, nepotpunim i neslužbenim, podacima nakon lokalnih izbora u Mostaru, a na osnovu više od 90 posto prebrojanih glasačkih listića Koalicija za Mostar 2020 koju čine SDA, SBB, DF, S BiH i BPS ima sigurnih 12 mandata u Gradskom vijeću Mostara, kojeg čini 35 vijećnika.

BH blok, odnosno, SDP i Naša stranka, za sada, imaju pet mandata, HDZ BiH ima 13 mandata, HRS tri, a jedan pripada listi SNSD-a i SDS-a.

Špago kaže kako je pet političkih subjekata iz koalicije ostvarilo svoj cilj, koji se, između ostalog, odnosio na to da daju veliki doprinos kako bi, u konačnici, probosanski blok imao potrebnu većinu u Gradskom vijeću Mostara.

Osvrnuo se i na optužbe iz HNS-a i HDZ-a BiH o izbornom inženjeringu prije i poslije izbornog procesa.

''Onaj tko poznaje zakonske procedure vezano za registraciju birača, zna da je birački popis zaključen 5. studenog. Vidjeli smo da su oni u svojim izjavama navodili prebacivanje ljudi , svega par dana pred izbore, s jednog na drugo gradsko područje i to ne bih posebno komentirao, jer nijedan birač nije mogao promijeniti adresu, a da nije prethodno ispoštovao zakonsku proceduru. Na koncu, postoje nadležni organi, a postoji i SIP, koji je nadležan za te stvari'', rekao je Špago Avazu.

Istaknuo je da se sada svi trebaju ''posvetiti završetku izbornog procesa, utvrđivanju i potvrđivanju izbornih rezultata, kako bi se što prije otpočela procedura formiranja Gradskog vijeća i izbora gradonačelnika''.

Upitan hoće li u vezi toga uslijediti blokade, Špago je naglasio kako misli da nijedan politički subjekt nema pravo nakon osam godina blokade Mostara da novim blokadama uvjetuje implementaciju izbornih rezultata.

''Treba sačekati konačne rezultate, a podsjetio bih na to da su svi u predizborno vrijeme obećavali kako Mostar što prije treba uspostaviti zakonodavnu vlast i izabrati gradonačelnika i početi rješavati nagomilane probleme. Građani sigurno umjesto blokada očekuju ubrzan rad svih struktura vlasti, od Gradskog vijeća do novog gradonačelnika, a posebno kvalitetnijeg rada i konstrukcije Gradske uprave Mostara'', naveo je Špago.

Inače, u izbornoj noći iz BH bloka poručeno je SDA-u kako nisu spremni u koaliciju s njima.

Kopirati
Drag cursor here to close