Zasjedalo Predsjedništvo

SDA odustaje od pregovora s HDZ-om oko izbora

Vijesti / Politika | 02. 08. 2021. u 22:07 Bljesak.info / BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka da donese odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i poziva Tužiteljstvo BiH da odlučno postupa u skladu s novim odredbama.

U zaključcima usvojenim na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA navodi se da se zabranom negiranja genocida i ostalih presuđenih ratnih zločina konačno može stati u kraj retorici koja više od dva i po desetljeća od okončanja rata i počinjenog genocida sprečava premašivanje ratnog naslijeđa i posljedica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici.

“Predsjedništvo SDA upozorava političke predstavnike iz entiteta RS (Republika Srpska) da nerazumnom blokadom rada institucija države BiH nanose štetu svim građanima BiH, a naročito građanima RS-a koji se suočavaju s katastrofalnom ekonomskom situacijom u tom bosanskohercegovačkom entitetu. Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza”, navode iz SDA i pozivaju političke predstavnike iz entiteta RS u institucijama države BiH da odustanu od blokada, te da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduvjeta za kvalitetniji život građana.

Zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a, Predsjedništvo SDA smatra neustavnim.

“Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, kao i Pravni tim SDA, poduzet će sve neophodne aktivnosti kako bi se ovi zakoni proglasili neustavnim. Pozivamo i OHR da reagira i svojom odlukom navedeni zakon NSRS-a stavi van snage”, navodi se u zaključku sa sjednice Predsjedništva SDA u kojem se vlasti RS-a upozoravaju da odbijanjem da provode odluke visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum.

Čelnici SDA pozdravili su izbor Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika, navodeći da očekuju da će postupati u skladu s obavezama i ovlastima koje mu pripadaju, te pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcioniranje institucija BiH.

Osim toga, Predsjedništvo SDA konstatiralo je da je BiH na Samitu Europska unija – Zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, već potpisala Sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu, koji obuhvata sve države Zapadnog Balkana koji smatraju dovoljnim okvirom za suradnju i da ga ne treba dovoditi u pitanje pokretanjem novih inicijativa reduciranog karaktera.

Zaključeno je i da je format pregovora o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpio svoje mogućnosti, te da je neophodno nastaviti pregovore u formatu u kojem bi sudjelovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, uz podršku Centralne izborne komisije BiH, međunarodne zajednice, pravnih eksperata i civilnog društva.

“Predsjedništvo SDA smatra da je prijedlog Pravnog tima SDA za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH dobra osnova za postizanje konačnog rješenja kroz pregovore svih parlamentarnih stranaka. Uklanjanjem prefiksa Bošnjak, Hrvat i Srbin u dijelu Ustava koji se odnosi na članove Predsjedništva BiH bila bi omogućena implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, te presuda u predmetima Šlaku, Pilav, Zornić i Pudarić”, navode iz SDA.

Neophodnim smatraju i utvrđivanje nadležnosti Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH isključivo u zaštiti vitalnog nacionalnog interesa kako bi se uklonila asimetrija u funkcioniranju domova naroda u entitetskim parlamentima, te bio omogućen razvoj parlamentarne predstavničke demokracije kao europskog standarda.

Rad Tužilaštva BiH na čelu s Gordanom Tadić, ocijenjen je kao neprofesionalan i pristran, a istakli su da potvrdu ispravnosti takve ocjene pruža i odluka Prvostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, kojom je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

“Dosadašnje aktivnosti pokazuju da se Tužilaštvo BiH ne želi baviti korupcijskim aferama čiji su akteri zvaničnici iz entiteta RS, poput afere ‘Ikona’, nabavke poljske bolnice, respiratora i u nizu drugih afera”, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA.

Pozdravljena je Odluka Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rješavanje spornih pitanja između države BiH i entiteta RS u vezi s dodjelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini, a kako se navodi to predstavlja potvrdu opravdanosti stavova i zahtjeva SDA, prema kojima o dodjeli koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini odlučuje država BiH, a ne niži nivoi vlasti.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je zajedničku izjava država članica NATO-a kojom je pružena puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te sigurnosti i stabilnosti BiH, podršku NATO-a u provođenju nužnih reformi, kao i odluka Europskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o BiH.

“Povodom spajanja Pelješkog mosta, Predsjedništvo SDA drži da to i dalje ostaje sporno pitanje, jer se izgradnji pristupilo bez suglasnosti državnih institucija BiH i bez prethodnog omogućavanja BiH slobodnog – ničim ometanog pristupa otvorenom moru”, navode iz SDA.

Čelnici ove stranke zahtijevaju od svojih kadrova u institucijama BiH da nastave aktivnosti s ciljem omogućavanja slobodnog i ničim ometanog pristupa BiH otvorenom moru, u skladu s Međunarodnom konvencijom o pravu mora.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je usvajanje rezolucija u Skupštini Crne Gore i Skupštini Kosova kojim se osuđuje genocid u Srebrenici, kao i konačnu implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojom je uklonjen bespravno izgrađeni vjerski objekt na privatnoj imovini Fate Orlović.

“Pozivamo vlasti entiteta RS da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda RS-a kojom se Bošnjacima u tom bosanskohercegovačkom entitetu potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika”, navodi se u zaključcima.

Pozdravljen je početak masovnog cijepljenja na prostoru FBiH, za koju je kako navode osiguran dovoljan broj cjepiva.

“Pozivamo nadležne institucije da osiguraju više punktova za cjepljenje kako bi se ubrzao proces imunizacije i izbjegle nepotrebne gužve. Također pozivamo građane FBiH da se odazovu pozivima na cijepljenje, te da odgovornim pristupom ublažimo posljedice eventualnog novog talasa pandemije”, zaključili su čelnici SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close