Mjerila

SDA neće prihvatiti nebošnjaka na čelu Tužiteljstva

Iz te stranke ističu da ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju ''nebošnjaci''.
Vijesti / Politika | 22. 01. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tražimo da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka'', navodi Stranka demokratske akcije koja zahtijeva da se prilikom imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kako navode, ''konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH''.

Iz te stranke ističu da ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju ''nebošnjaci''.

''Osim što je time ugrožen  nacionalni balans koji je  ustavna i zakonska obveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka s čelnih funkcija dovedeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sustav pravosuđa'', stav je SDA.

Također SDA postavlja pitanje ''uklanjaju li se Bošnjaci s čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizirati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki časnici i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina''.

SDA upozorava da se ''pri tome izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje časnika oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sustavni, organizirani i masovni''.

''Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očiglednim utjecajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i s krivičnim djelima koja se odnose na izravne i javne nasrtaje na ustavni sustav BiH'', navod se  u priopćenju SDA.

SDA navodi da će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeti sve korake koji budu potrebni da se ona dokine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close