Deklaracija

SDA ''ne sluša'' Erdogana

Erdoan je na pitanje da prokomentira deklaraciju SDA rekao da Turska podržava Daytonski sporazum kao minimalan kompromis koji trenutno postoji u BiH.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2019. u 10:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos izjavi Recepa Tayyipa Erdogana u Beogradu da se Turska zalaže za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, u SDA i dalje smatraju kako trebaju ostati pri nedavno usvojenoj deklaraciji o uređenju BiH, pišu Nezavisne novine.

Naime, u deklaraciji koju je ta stranka nedavno usvojila na stranačkom kongresu, istaknuto je da SDA kao primarni i dugoročni cilj vidi uređenje republike Bosne i Hercegovine kao demokratske, regionalizirane, pravne, sekularne i socijalne države u kojoj bi izvršnu vlast činili predsjednik republike i vlada RBiH s državnom, regionalnom i lokalnom razinom vlasti.

Osmanović negira

''U tom dokumentu odustaje se od Daytonskog principa i uređenja BiH, a ne pojašnjava se na što se konkretno odnosi pojam regije, osim što se na nekoliko mjesta neizravno se može naslutiti da se radi o odredbama prudskog sporazuma'', navode banjalučke novine.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i šef Kluba zastupnika ove stranke u Zastupničkom domu BiH, kazao je Nezavisnim novinama da se SDA uvijek zalagala za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i Ustava BiH, te negira da se radi o odustajanju od Daytonskog sporazuma. Istaknuo je kako je njihova programska deklaracija u skladu s Ustavom BiH, što podrazumijeva, kako je rekao, težnju SDA da BiH vrati svoj naziv republika BiH i da to podrazumijeva politički aktivizam kroz institucije BiH.

''I to kroz Zastupnički dom BiH i Dom naroda BiH i mi ništa, niti želimo, niti pomišljamo raditi izvaninstitucionalno i protuustavno. Ukoliko saberemo dovoljno zastupnika i političkih snaga da to uradimo, naravno da ćemo to uraditi'', kategoričan je Osmanović. Dodao je da SDA svoju deklaraciju neće povući, a da je to moguće jedino u slučaju da ne bude dovoljnog broja ruku parlamentaraca i stranaka za njezino provođenje u praksi.

Minimalan kompromis

Ipak, navode Nezavisne, moglo bi se zaključiti da će Erdoganov stav igrati ulogu u daljem određivanju ponašanja najjače bošnjačke stranke, za koju mnogi smatraju da vodi računa o stavovima turskog rukovodstva. 

Naime, Erdoan je na pitanje da prokomentira deklaraciju SDA rekao da Turska podržava Daytonski sporazum kao minimalan kompromis koji trenutno postoji u BiH.

''Već sam izjavio da, ako zainteresirane strane žele unaprijediti ovaj sporazum, to bi se trebalo raditi pod nadzorom UN-a'', rekao je turski predsjednik za Politiku. Erdogan je, međutim, u siječnju ove godine nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari izjavio da bi Dayton možda trebalo mijenjati, jer nije donio rješenje za budućnost.

Iluzija

Očekivano, u RS su deklaraciju političke stranke osudile. Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je deklaracija poziv na raspad BiH.

''Riječ je o iluziji koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u deklaraciji. Ono što tamo rade je izravan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa'', istaknuo je Dodik nedavno za RTS.

Ivo Komšić, visoki dužnosnik SDP-a, je pak rekao da ovo nije prvi put da se razmišlja o preuređenju BiH te da je to isto 2007. godine uradio SDP kada je pokrenuo izradu novog ustava, Ustava republike BiH, ali da to tada nitko nije osudio na ovaj način.

Kopirati
Drag cursor here to close