Ruke u zraku

SDA: Najvažnije je 'slomiti' Dodikove i Čovićeve ruke

Ramić svejedno ponavlja da zastupnici Zajedno za BiH i SDA nisu imali presudan glas te da razloge neizbora Mladena Ivanića u državni Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2018. u 14:41 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Koalicija Zajedno za BiH ''odbacuje lažne optužbe'' da je glasovima svojih zastupnika presudno utjecala na izbor izaslanika SNSD-a u državnom Domu naroda, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Pranje ruku

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S ili bez glasova četiri zastupnika Koalicije zajedno za BiH, rezultat bi bio isti. SNSD bi dobio četiri izaslanika, a Mladen Ivanić ne bi prošao ni da smo ga mi podržali. To zna svatko tko prati odnose unutar NSRS. Da smo glasovali kako nam dušebrižnici savjetuju, jedini rezultat bi bio da bi Bošnjaci izgubili mjesto potpredsjednika. Ivanić svejedno ne bi prošao, SNSD koji ima mnogo veću većinu u NSRS nego u prošlom mandatu bi drugačijim rasporedom delegirao ponovo 4 u državni Dom naroda, a umjesto Senada Bratića, u rukovodstvo skupštine bi bio izabran Denis Šulić iz SNSD-a. Mi smo dakle mogli samo da izaberemo SNSD-ovog potpredsjednika skupštine umjesto SDA-ovog, a ne znam što bismo to radili'', kazao je Edin Ramić, šef kluba zastupnika Koalicije Zajedno za BiH i potpredsjednik SDA.

Dodaje da je neistina i obmana da s četiri izaslanika SNSD-a ''dobiva mogućnost'' blokiranja rada Doma naroda, kada je tu mogućnost imao i u prošlom mandatu s tri izaslanika, koliko je po Poslovniku (čl. 63) dovoljno za blokiranje kvoruma, što je i bio slučaj.

Ramić svejedno ponavlja da zastupnici Zajedno za BiH i SDA nisu imali presudan glas te da razloge neizbora Mladena Ivanića u državni Dom naroda treba tražiti u predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću.

Hvatanje lopova

''Borenović je brže-bolje potrčao da svali krivicu za Ivanivćev neizbor, po principu 'uhvatite lopova', da skrene pažnju sa svoje uloge u ovome procesu. Ključ dešavanja u vezi s Ivanićem je zapravo u njihovom unutarstranačkom obračunu, gdje je Borenoviću očigledno interes bila konačna politička likvidacija Ivanića i preuzimanje kontrole u partiji. Neka se oni bave svojim obračunima, ali neka nas ne uvlače u to'', kaže Ramić.

Ramić smatra lošim što su se pojedini politički subjekti iz Federacije ''primili na Borenovićev spin''.

''Koalicija Zajedno za BiH je jedini politički subjekt koji na izborima dobio podršku da predstavlja povratničku populaciju u entitetu RS. Nažalost, SDP se odlučio da ne sudjeluje u koaliciji Zajedno za BiH, a da je pristao da se borimo zajedno za povratničku i probosansku politiku u NSRS – imali bismo mnogo veći kapacitet, pa čak i da presudno utječemo na izbor izaslanika u državni Dom naroda. SDP bi iz te greške koju je napravio trebao izvući pouku i brinuti o interesima države BiH, a ne o interesima Ivanića i PDP-a. Mi očekujemo od SDP-a, a ne od PDP-a ili SNSD-a, da razumije državne interese i brani ih, što je nemoguće ako izaberu da budu vođeni mržnjom prema SDA jer svaka mržnja zasljepljuje pa i ta, a nama treba mudra i razumna politika'', rekao je Ramić.

Greška SDP-a

Pozvao je SDP ne pravi istu grešku i nakon izbora te da ne razbija jedinstvo probosanskih političkih snaga u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Nisu ni Mladen Ivanić ni Branislav Borenović netko od koga treba ovisiti sudbina Bosne i Hercegovine ili NATO integracija. Njima je, kao i SNSD-u, na prvom mjestu entitet RS i interesi srpskog naroda važniji su im od ostalih. Garant cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine i NATO integracije nije jak PDP u Dom naroda, već jak probosanski blok u Parlamentarnoj skupštini BiH za koji smo pružili ruku SDP-u. Neka ne pljuju na pruženi ruku. Svejedno je šta pored 80 zastupnika u NSRS, misli 3-4 zastupnika našeg kluba. Ali nije svejedno hoćemo li naspram Dodikovih 10 i Čovićevih 5 biti 10 ili 20 probosanskih ruku. SDP mora umjesto mržnje prema SDA, odabrati razuman i odgovoran pristup prema državi'', kazao je Ramić.

Odbačeno jednoumlje

Novi/stari zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac ponovio je danas da su četiri izaslanika za Dom naroda PSBiH iz ove stranke izabrana na legitiman način.

Naglasio je u izjavi novinarima u Sarajevu da je ova stranka izborni pobjednik i da  uz tradicionalne koalicijske stranke ima dovoljan broj predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odbacivši navode da se radi o jednoumlju i dodajući da je riječ o demokratskom procesu.

Naime, Narodna skupština RS-a jučer je izabrala izaslanike za državni Dom naroda za Klub Srba i to četvero iz SNSD-a - Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nikola Špirić te Mladena Bosića iz SDS-a.

Ranije su zastupnici kazali da je to učinjeno uz podršku SDA i DNS-a, koji su podržali ovaj izbor.

Kopirati