Politička provokacija

SDA Mostar: Ima li uopće smisla pregovarati u ovakvim okolnostima

Javnost Mostara i BiH mora znati da još uvijek nije postignuto političko rješenje za izbore u Mostaru. Potpuna je neistina da se došlo do nekakvih usuglašenih rješenja, jer takav rasplet mostarske političke krize nije moguć ...
Vijesti / Politika | 29. 01. 2019. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / GO SDA Mostar

''Nedavno održano zasjedanje Sabora HNS-a BiH još jednom je pokazalo da hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini nisu odustale od svojih više puta javno proklamiranih stavova, koji uključuju i projekt takozvanog "stolnog grada" Mostara'', navodi se u priopćenju za javnost Gradskog odbora SDA Mostar.

Iz ove stranke ističu kako je ovakva ''politička provokacija najbolji pokazatelj stvarnih ciljeva politike koja se javno zalaže za navodno pronalaženje rješenja za Mostar na tragu europskih vrijednosti, a zapravo se otvoreno zalaže za etno-teritorijalnu podjelu prvo Mostara, pa onda i cijele Federacije BiH''.

Upravo iz ovih razloga javnost Mostara i Bosne i Hercegovine mora znati da još uvijek nije postignuto političko rješenje za izbore u Mostaru. Potpuna je neistina da se došlo do nekakvih usuglašenih rješenja, jer takav rasplet mostarske političke krize nije moguć sve dok se inzistira na jednostranim rješenjima i starim projektima u novoj, "europskoj" ambalaži, navodi se u priopćenju.

Nakon svega u SDA Mostar se pitaju ima li uopće smisla pregovarati u ovakvim okolnostima ''i na osnovama maksimalističkih političkih ciljeva i zahtjeva jedne strane, zasnovanih na davno propalim i osuđenim projektima''.

Navode kako je skandalozna i činjenica da se u Deklaraciji Hrvatskog narodnog Sabora BiH otvoreno i na krajnje neprimjeren način pokušava odbaciti čak i presuda Haškog tribunala - institucije koju je osnovao UN i čiji su rad podržale sve države nastale iz bivše Jugoslavije.

''Takav stav hrvatskih političkih stranaka ne samo da je kontraproduktivan, nego i vrijeđa žrtve dokazanog Udruženog zločinačkog poduhvata, kojim se željelo od Mostara napraviti "stolni grad", a Bosnu i Hercegovinu zauvijek raskomadati'', navode iz SDA.

Dodaju kako ''sve one koji od Mostara žele napraviti "stolni grad" podsjećamo da je hercegovačko središte dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te drugih aranžmana, vezanih za ustroj Federacije i Bosne i Hercegovine, te da pokušaji jednostranog "uvođenja" rješenja za Mostar neće proći''.

Navode kako bi to ''bila izdaja svih patriota koji su se borili i bore za jedinstven Mostar i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu''.

''Mi ćemo i dalje ostati vjerni principima poštenih pregovora u dobroj vjeri, s ciljem pronalaska rješenja za Mostar, u korist svih građana i naroda. Voljeli bismo vjerovati da ćemo u tom projektu imati poštene i dobronamjerne sugovornike'', stoji na kraju priopćenja Gradskog odbora SDA Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close