Komentar na presudu

SDA Mostar: Haška presuda osnova za vraćanje povjerenja među građanima Mostara

U priopćenju se dalje navodi kako je presuda "haškoj šestorci" dobra osnova za vraćanje povjerenja među građane i narode Mostara i BiH, koje je narušeno počinjenjem ratnih zločina, a potom njihovim negiranjem.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2017. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon presude Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali" Gradski odbor SDA Mostar pozvao je sve aktere na javnoj i političkoj sceni Mostara na "trezvenost i prihvaćanje činjenica, koje su nesumnjivo utvrđene od međunarodnog suda, koji je formiran od strane Ujedinjenih naroda".

"Svi oni koji pozivaju na negiranje cjelokupne presude ili njenih dijelova, moraju unaprijed znati da ulaze u za njih vrlo neugodan sukob sa stvarnošću i velikim dijelom međunarodne zajednice. Podsjećamo kako se u modernim demokratskim društvima presude sudova ne komentiraju niti dovode u pitanje, već se provode u cilju zadovoljavanja pravde", poručuju iz SDA.

U priopćenju se dalje navodi kako je presuda "haškoj šestorci" dobra osnova za vraćanje povjerenja među građane i narode Mostara i Bosne i Hercegovine, koje je narušeno počinjenjem ratnih zločina, a potom njihovim negiranjem.

"Mostar mora prevazići svoju stravičnu ratnu prošlost i okrenuti se budućnosti, ukoliko želimo da ovaj grad ponovo postane jedno od najvažnijih središta, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji. Pozivamo sve one koji žele vidjeti Mostar kao jedinstven i multietnički grad svih njegovih građana i naroda da se okrenu budućnosti i stvaranju okruženja koje će omogućiti jačanje grada u svim oblastima života. Trebamo tražiti rješenja u okviru onoga što nas spaja, a ne razdvaja, te raditi na projektima od značaja za sve građane i narode Grada Mostara", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close