Nermin Nikšić

SDA – majka svih grešaka

Kaže kako su svi članovi Glavnog odbora SDP-a, koji su govorili, bez obzira na to kakav su stav imali, nisu dovodili u pitanje jedinstvo stranke.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2019. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nema bojazni od cijepanja SDP-a BiH nakon odluke da zajedno sa ostalim strankama bh. bloka ne sudjeluje u vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, rekao je u intervjuu za Anadoliju Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Porođajne muke

''Mi smo davno prošli te porođajne muke. Kreirali smo atmosferu, izgradili Socijaldemokratsku partiju na način da se svako bori za svoje stavove, da svatko iznosi slobodno svoje mišljenje, bez straha od toga hoće li biti u manjini ili u većini, bez straha da će biti sankcioniran zato što iznosi svoj stav i svoje mišljenje. Potpuno je normalno da ljudi u jednoj tako velikoj političkoj stranci imaju različite poglede. Ono što je ključno i što je važno vidjelo se na sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH na kojoj je govorilo 46 članica i članova++, navodi Nikšić.

Kaže kako su svi članovi Glavnog odbora SDP-a, koji su govorili, bez obzira na to kakav su stav imali, nisu dovodili u pitanje jedinstvo stranke.

''Nisu dovodili u pitanje to da će se poštivati odluka kakva god bude, odluka većine iako se baš nije moglo predvidjeti kakva će u tom trenutku biti odluka. Bar na osnovu onoga što se čulo kroz diskusiju. Tako da nema tu straha. Naučili smo se na to. Sasvim izvjesno da, kakvu god odluku da smo donijeli i iz ugla onih koji su za, a i iz ugla onih koji su protiv, svi imaju argumentaciju i za i protiv. I može se smatrati iz nekog ugla da je pogrešno. Vrijeme će pokazati šta to znači. Mi smo se odlučili, ocijenili da je ovo neko ulaganje u budućnost'', istaknuo je Nikšić.

Ikebana

Istaknuo je kako je i sam bio u ogromnoj dilemi što i kako uraditi.

''I sve do glasovanja za domove naroda sam bio, rekao bih, više za to da zaista stisnemo i odlučimo da uđemo u vlast, da probamo promijeniti stanje u BiH. Nažalost, glasanjem za kandidata SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a za Dom naroda PSBiH, glasanjem za kandidata HDZ-a BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH, SDA je izravno dala prostu većinu, po četiri izaslanika HDZ-u BiH i SNSD-u u Domu naroda PSBiH. Dakle, oni imaju osam od 15 izaslanika. Tim činom potpore SDA je praktično onemogućila bilo kakvo donošenje zakona bez suglasnosti SNSD-a i HDZ-a. Došli smo u situaciju da bi naš angažman bio ustvari ikebana, da bismo bili topovsko meso, odnosno da bismo služili kao alibi SDA da kažu - vidite i oni su ušli unutra, pa ni oni ne mogu da otklone te blokade koje su proizvedene zahvaljujući njihovim glasovima. Jednostavno, izgleda da je majka svih naših grešaka da pomislimo da je SDA spremna da se promijeni u smislu da se odrekne svojih partnera, kao nacionalnih stranaka koji jedni druge hrane'', stava je Nikšić.

Protiv Izbornog zakona

SDP je, kaže Nikšić, a i bh. blok, vrlo jasno rekao svoj stav kada je u pitanju prijedlog Izbornog zakona BiH, koji HDZ BiH zagovara.

  / Nikšić u parlamentu

''SDP BiH, pa i bh. blok - siguran sam da mogu u tom smislu govoriti, jer smo vrlo puno o tome pričali, rekao je da ćemo biti dio rješenja kako bismo usvojili izmjene Izbornog zakona BiH koje bi konačno u BiH odblokirale ovaj proces. Ali, izmjene Izbornog zakona BiH koje bi provele odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koje bi omogućile jednakopravnost građana na području cijele BiH. Ne pada nam na pamet niti ćemo bilo kada podržati izmjene Izbornog zakona BiH koje uvode dodatne podjele, nove segregacije u izbornom zakonodavstvu BiH, dodatno nameću ograničenja građanima BiH ili pripadnicima naroda, kako god to voli tko od njih tko da kaže. Mi, jednostavno, nećemo biti dio tog rješenja'', ističe Nikšić.

Izlazak u susret

Tome će se, naglašava, suprotstaviti na sve načine svojim radom kroz parlamente i kroz javnost, objašnjavajući o čemu se tu radi.

''Mislim čak na kraju da će nekom dodatnom ofanzivom i akcijom predstavnika međunarodne zajednice, naročito EU, ovom pričom o kandidatskom statusu, BiH tu morati tražiti drugačija rješenja. Vjerujem da će shvatiti i HDZ BiH da, evo i kada bi im se izašlo u susret, BiH ne može biti dio EU s takvim zakonodavstvom i s takvim rješenjem. Koliko će trebati vremena da oni to shvate, vidjet ćemo. Koliko znam, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjetuje formiranje i deblokadu federalne Vlade Izbornim zakonom BiH. Što se nas tiče, podršku za takvo rješenje neće imati. A da sutra sjednemo za stol, bez obzira na to što nismo dio vlasti, bez obzira na to što smo opozicija, bit ćemo vrlo raspoloženi da budemo dio rješenja koje će biti na tragu ovoga o čemu govorim; jednakopravnosti građana, otklanjanja svih segregacija, otklanjanja svih diskriminacija. I, svakako, da odmah razriješimo i tu dilemu - da riješimo pitanje straha bilo kojeg pripadnika naroda, bilo kojeg građanina, da će biti majoriziran, da će biti preglasavan, da će biti nametnuta nekakva rješenja'', poručio je Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close