Spremanje za izbore

SDA lovi 60-ak načelničkih fotelja

SDA će u koaliciji na predstojećim izborima nastupiti u lokalnim jedinicama Srebrenici, Bijeljini, Zvorniku, Banjoj Luci, Doboju, Kotor Varoši, Čajniču, Bratuncu i Novom Goraždu.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2020. u 15:58 Fena
SDA predala kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je danas uime te stranke kandidatske liste Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine uoči predstojećih lokalnih izbora planiranih za 15. studenog.

Potvrdio je novinarima da ova stranka predložila kandidate za 66 općinskih i gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 skupština općina i skupština gradova u Republici Srpskoj te listu za Brčko Distrikt.

''U pitanju je 58 načelnika iz SDA, u Sapni je koalicijski nastup pored SDA kandidata za načelnika podržava i Stranka za BiH. U Srebrenici je kandidat SDA podržan od određenih stranaka i to je zajednički kandidat. U Stocu je nezavisni kandidat kojeg podržava i SDA. Tako je u Velikoj Kladuši, Gradačcu i Novom Travniku, dakle zajednički kandidat kojeg podržava SDA'', pojasnio je Genjac.

SDA će u koaliciji na predstojećim izborima nastupiti u lokalnim jedinicama Srebrenici, Bijeljini, Zvorniku, Banjoj Luci, Doboju, Kotor Varoši, Čajniču, Bratuncu i Novom Goraždu.

Na listama je ukupno 2.868 kandidata na listama u BiH, od toga je 2.218 u Federaciji BiH i 650 u Republici Srpskoj. Također, Genjac je potvrdio da je na listama 1.147 žena ili 40 posto, 860 je mladih kandidata, a na 10 lista nositeljice su žene i dvije su kandidatkinje za načelnice i to za općinu Donji Vakuf i Vareš.

Govoreći o očekivanjima na izborima, kazao je da je SDA na prošlim izborima imala dobre rezultate i značajan broj načelnika što očekuju i ovaj put uz još dva ili tri načelnika više, a kada je u pitanju Sarajevo očekuju da zadrže općine koje su predvodili SDA kadrovi protekle četiri godine.

Na pitanje novinara kako su se odlučili koalirati s nekim strankama u nekim lokalnim zajednicama, Genjac je samo kratko kazao da su u politici jedini vječiti princip politički interes.

Kopirati
Drag cursor here to close