Odbili tužbu protiv Dodika

SDA ljuta na sarajevski sud: U BiH je svakome i sve dozvoljeno

SDA smatra nedopustivim izrugivanjem obrazoloženje Suda da je Alija Izetbegović ''povijesna osoba''
Vijesti / Politika | 05. 03. 2019. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra sramotnim izigravanjem zakona presudu Općinskog suda u Sarajevu (OSS) da se odbije tužba koju su članovi obitelji Alije Izetbegovića podnijeli protiv Milorada Dodika zbog klevete.

Obrazoloženje Suda da je Alija Izetbegović ''povijesna osoba'', te da o lažima i klevetama koje se o njemu smišljeno izriču treba da 'sudi povijest' a ne sudovi kojima je to posao, SDA smatra nedopustivim izrugivanjem s pravdom i zdravim razumom.

''Čista je laž, a izrekao ju je Dodik, da je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu i da je nazočio mučenju srpskih zarobljenika u logoru u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu'', citat je iz priopćenja.

SDA u tom kontekstu konstatira da je, umjesto da postupa po Zakonu o zaštiti od klevete, uzme u obzir nedvosmislene dokaze da je Izetbegović bio pripadnik partizanskih snaga i da primjereno kazni laž o tome da je prisustvovao mučenju zatvorenika, Sud u Sarajevu  odlučio da sve treba „prepustiti sudu povijesti“.

''Ne želimo ulaziti u to je li riječ o nedostatku profesionalne sudske hrabrosti, nekompetentnosti ili o potpadanju pod neprimjerene političke utjecaje kojima je bh. pravosuđe, generalno, izloženo, ali je jasno da je Sud u Sarajevu ovim poslao poruku da je u BiH svakome i sve dozvoljeno, pa i iznošenje očiglednih laži'', navode iz SDA.

Stranka, istovremeno, očekuje da se u drugostupanjskom postupku ovaj slučaj riješi u skladu sa Zakonom, a ne po bilo čijoj slobodnoj interpretaciji i političkoj kalkulaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close