Tragikomična figura

SDA: Konaković je nestabilan

Takvo nestabilno lice, navodi se, koje mijenja stavove o ljudima svakih pet minuta, od glorifikacije do otvorenog vrijeđanja – ne zaslužuje da bude vodeće lice u vladajućim strukturama KS.
Vijesti / Politika | 25. 09. 2019. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Današnja rasprava o smjeni ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo, Zinete Bogunić još jednom je pokazala koliko je tragikomična figura trenutni predsjedavajući SKS Elmedin Konaković. Konaković je čitav dan proveo gnusno vrijeđajući ministricu, koju je sam izabrao i za koju je prije nekoliko dana rekao da je časna i poštena osoba'', poručeno je u priopćenju SDA.

''A onda je odjednom, ponovo, ''došao pameti'', pa je kada je vidio da nema podršku zastupnika – odlučio da glasa protiv svog prijedloga o smjeni ministrice. Da nije tragično, bilo bi komično'', stoji u reakciji.

Što je gore?

Takva nestabilna osoba, navodi se, koja mijenja stavove o ljudima svakih pet minuta, od glorifikacije do otvorenog vrijeđanja – ne zaslužuje da bude vodeća osoba  u vladajućim strukturama KS.

''Što se tiče ministrice Bogunić, SDA je više puta izrazila neslaganja sa njenom politikom, ali poštujemo činjenicu da se borila za zakon i za svoju čast, koju je Konaković bio napao, na najgrublji način. Jedino gore od ovog scenarija da ostane ministrica Bogunić jeste da za ministra dođe Konakovićev poslušnik, koji će izvršavati sve njegove nelegalne i koruptivne naloge, o kojima su danas mogli čuti građani'', navedeno je. 

Rezultat sjednice, jeste da je Konaković ispao i politički i moralni gubitnik, poručuje se.

''Što se tiče Forte i njegovih ministara, uključujući i Bogunićku, naša pozicija ostaje ista, i nastavit ćemo da kritiziramo pogubnu i štetnu politiku koju provode", navodi se u reakciji SDA.

Podsjetimo, Zineta Bogunić dala je ostavku na mjestu ministrice obrazovanja, znanosti i mladih KS ''iz moralnih razloga''.

Istina je

Ona je zastupnicima Skupštine KS, između ostalog, iznijela niz optužbi na predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića, koji je, kako je kazala, radio nezakonite radnje, namještanje tendera, dovođenja nekih stručnjaka iz oblasti obrazovanja iz Sandžaka da joj budu savjetnici, ali i ''pritisak da se izmjene Zakona o obrazovanju puste u proceduru, te ako to ne učini da će letiti s posla“.

Navela je i to da je Konaković vršio pritisak zbog toga što je obustavila isplatu sredstava udruženjima ''Edus'' i ''Dajte nam šansu“. Na niz optužbi je predsjedavajući Konaković odgovorio da su neistinite i pozvao svjedoke da potvrde navode, te je kazao da se Bogunić zbog neznanja i nestručnosti nije mogla snaći u ulozi ministra.

Konaković je u izjavi za medije kazao da je sačinio kaznenu prijavu za Tužiteljstvo KS i to protiv sebe, da utvrdi sve navode ministrice Bogunić, a nakon toga će poduzeti i druge pravne radnje kako bi adekvatno u svrhu zaštite cijelog sustava, a ne samo Elmedina Konakovića.

''Točno je to da sam rekao da će ministrica letiti ako hitno ne pusti u proceduru izmjene Zakona o obrazovanju, posebno u dijelu koji se odnosi na Medicinski fakultet UNSA. Taj pritisk sam vršio i vršit ću i dalje'', naglasio je Konaković. 

Kopirati
Drag cursor here to close