Pregovori

SDA i SBB sjedili dva sata bezveze

Članica Predsjedništva SBB-a Edita Đapo istaknula je kako će za formiranje vlasti na razini Federacije BiH biti potrebno sačekati odluke Ustavnog suda BiH...
Vijesti / Politika | 25. 12. 2018. u 14:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka izaslanstava SDA i SBB-a, koji je u središnjici SDA trajao više od dva sata, novinarima je priopćeno da nisu postignuti bilo kakvi konkretni dogovori kada je u pitanju formiranje vlasti na državnoj ili federalnoj razini.

SDA je dostavio SBB-u programske principe i ciljeve zajedničkog djelovanja u razdoblju od 2018. do 2022. godine te su izrazili očekivanje da će organi SBB-a razmotriti te principe i odnijeti konačne odluke.

Iz SBB-a su ponovili da su oni napravili već značajan iskorak u formiranju vlasti s drugim strankama u nekoliko kantona te da ne misle mijenjati svoje stavove, a ponovili su i danas iznesen stav lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji nije prisustvovao sastanku, da se radi o kurtoaznom sastanku.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović pojasnio je da su teme sastanka bile problemi u dosadašnjem zajedničkom djelovanju dvije stranke, dodajući da je namjera SDA formirati jak probosanski blok u kojem bi željeli vidjeti i SBB.

Članica Predsjedništva SBB-a Edita Đapo istaknula je kako će za formiranje vlasti na razini Federacije BiH biti potrebno sačekati odluke Ustavnog suda BiH, podsjećajući da je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine formiran Kolegij Doma te SDA može krenuti s koalicijskim partnerima (SNSD i HDZ) u formiranje vlasti.

Napomenula je da SBB zamjera SDA-ovim kadrovima zloupotrebu položaja pravnih institucija i represivnog sustava upozorivši na to ''da određeni ljudi, na određenim pozicijama koriste službeni položaj, ne ponašaju se u skladu sa zakonom, nego vrše pritisak na članove SBB-a''.

''Tražimo da se depolitizira pravni i represivni sustav te javni servis'', nagčasila je, a Osmanović je naglasio da se i SDA zalaže za depolitizaciju pravosuđa i istražnih organa odbacujući navode da su kadrovi SDA zloupotrijebili položaj.

Pred sami kraj današnjeg sastanka izaslanstvima se pridružio i lider SDA Bakir Izetbegović.

Iza Nove godine najavljen je sastanak SDA i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a također dogovoren je i novi susret izaslanstava SDA i SBB nakon što u SBB-u razmotre principe djelovanja koje predlaže SDA.

U izaslanstvu SDA, osim Osmanovića, bili su i Halid Genjac i Asim Sarajlić, dok su u izaslanstvu SBB-a osim Edite Đapo bili i Ismir Jusko i Munib Jusufović.

Kopirati
Drag cursor here to close