Devedesetka tvrdi

SDA i HDZ dobivaju nogu

HDZ-u BiH i SDA prijeti izbacivanje iz Europske pučke stranke.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2018. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska pučka stranka (EPP) blizu je odluke o izbacivanju SDA i HDZ BiH iz svog članstva zbog blokade reformskih procesa u BiH.

To za SrpskaInfo tvrdi predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović, čija je stranka također punopravna članica najveće europske političke grupacije koja okuplja kršćansko-demokratske i liberalno-konzervativne stranke.

Navodeći da s čelnikom EPP-a Josephom Daulom održava česte i, kako je rekao, prijateljske kontakte, Cvitanović tvrdi da se u skoroj budućnosti može očekivati da EPP donese radikalne mjere prema svojim članicama iz BiH, izuzimajući PDP, zbog zastoja u reformama i blokade izmjena Izbornog zakona.

''Zbog sličnih stvari je prije pola godine na Kongresu EPP-a donešena odluka o isključivanju iz članstva pojedinih stranaka iz Rumunjske i Armenije. Znajući gospodina Dala, mislim da su SDA i HDZ BiH doslovno na korak od izbacivanja iz članstva u ovoj asocijaciji'', tvrdi Cvitanović.

Da su europski narodnjaci zaista blizu toga da SDA i HDZ BiH najoštrije kazne zbog nepostizanja kompromisa u vezi s izmjenama Izbornog zakona prekjučer je neizravno potvrdio i sam predsjednik EPP-a Joseph Daul.

U pisanom priopćenju povodom sve izvjesnije blokade izbornog procesa u BiH, a za koji su, prema njegovom mišljenju, najodgovornije članice EPP – SDA i HDZ BiH – navedeni francuski političar izjavio je da će ''nepostizanje kompromisnog rješenja imati teške posljedice''.

''Očekujem da se lideri u BiH, kao svi drugi odgovorni političari, drže danih obećanja i iznjedre što prije kompromis. Ako do toga ne dođe, to će narušiti njihov kredibilitet u očima vlastitih naroda, naštetit će putu BiH ka EU, ali će imati i posljedice u grupaciji EPP'', poručio je Daul, piše SrpskaInfo.

Ističući da pažljivo prati događanja u BiH, te da je, kako navodi, zabrinut zbog nedostatka napretka u pronalaženju kompromisnog rješenja o izbornim promjenama, predsjednik EPP još jednom je pozvao domaće političke lidere, članove grupacije EPP, da postignu dogovor u korist građana i cijele BiH.

''Oni moraju postaviti budućnost države iznad svojih osobnih ili stranačkih interesa. Nakon završetka posljednjeg sastanka koji sam imao s njima otišao sam s uvjeravanjima trojice EPP lidera – Bakira Izetbegovića (SDA), Dragana Čovića (HDZ BiH) i Mladena Ivanića (PDP) – da će naći rješenje za trenutačni zastoj ovog procesa. EPP drži do riječi dane građanima i očekujem da će i naši lideri u BiH uraditi isto'', zaključio je Daul.

Na najavu lidera EPP-a da bi političke stranke iz BiH mogle snositi posljedice zbog neusvajanja Izbornog zakona, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić odgovorio je da je on učinio sve da do dogovora dođe.

Međutim, Ivanić tvrdi da sva odgovornost zbog zastoja u reformi Izbornog zakona leži na strankama iz FBiH, te da će, kako je istaknuo, posljedice snose one, a ne PDP ili Republika Srpska.

''Mi smo potpuno izvan teme o kojoj se tamo razgovara, a to je način izbora hrvatskih članova u Dom naroda'', izjavio je Ivanić za SrpskaInfo.

Komentar o prijetnjama iz EPP-a novinari su pokušali dobiti od čelnika SDA i HDZ BiH, ali se nitko nije javljao na pozive.

 

Kopirati
Drag cursor here to close