Dijeljenje novca

SDA i HDZ BiH o nečem su se ipak dogovorili

''Sredstva su podijeljena, bez javne objave rezultata natječaja i bez jasno definiranih mjerljivih kriterija koji bi pokazali zašto su neki subjekti dobili novac, a neki ne…'', navodi HRS.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2019. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako se HDZ i SDA mogu dogovoriti oko utroška milijuna novca poreznih obveznika i oko imenovanja i upošljavanja u javne institucije, mogu se dogovoriti i oko sazivanja sjednica Skupštine HNŽ. Ako ne mogu, zašto se ne odreknu svojih primanja?'', navodi Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke HNŽ-a.

U priopćenju se navodi kako je Skupština HNŽ-a u pet mjeseci 2019. godine je zasjedala 45 minuta!

''Za sve ove mjesece svi zastupnici su dobili redovite paušale, a zastupnici koji su profesionalizirali svoj status, redovno su dobili plaće. Samo na prošloj sjednici održanoj 8.4.2019. Vlada HNŽ je dogovorila utrošak sredstava poreznih obveznika u iznosu preko 2 milijuna KM. Jedan dio sredstava je namijenjen poduzetnicima od strane ministarstva gospodarstva, a drugi su utrošak sredstava od naknada za zaštitu i spašavanje'', navodi hercegovačko-neretvanski HRS.

Dodaje se kako su se i prošle godine u 8. mjesecu također dijelila sredstva poduzetnicima na osnovu javnog poziva.

''Sredstva su podijeljena, bez javne objave rezultata natječaja i bez jasno definiranih mjerljivih kriterija koji bi pokazali zašto su neki subjekti dobili novac, a neki ne. To je jasno kršenje zakona o proračunima, o čemu se svojedobno očitovao i Ured za reviziju institucija u svome izvješću za HNŽ. Prigodom diskusije o usvajanju Proračuna za 2019. na sjednici Skupštine HNŽ-a zastupnik HRS-a je izričito tražio od Vlade i Ministarstva financija HNŽ da se utrošak proračunskih sredstava uskladi sa Zakonom i mišljenjem revizije, što je odbijeno od strane ministra Faladžića riječima: 'kakav bi to proračun bio kada bi se sve radilo po zakonu', što je ostalo zabilježeno u transkriptima sa sjednice. Odluka o ponovnom pozivu za dodjelu sredstava poduzetnicima sa posljednje sjednice Vlade je dokaz kako se praksa netransparentnog utroška sredstava 'poticaja poduzetnicima' nastavlja i dalje'', navodi HRS.

Stranka podsjeća kako je, kada se radi o utrošku sredstava sa namjenskog računa za zaštitu i spašavanje, Zakon jasan: Članak 183 jasno definira kriterije utroška tih sredstava.

''Utrošak mora biti usklađen s Programom i planom zaštite i spašavanja kojeg u skladu sa Člankom 173, St. 4 donosi Skupština HNŽ-a. Budući da Skupština ni u aktualnom, niti u prošlom sazivu nije donijela spomenuti Program, svaki utrošak sredstava, osobito putem odluke Vlade, je protuzakonit. Vlada ne može preuzimati ulogu Skupštine. Sve ovo je dokaz kako 'sukobljene' SDA i HDZ znaju i umiju naći zajednički jezik kada se radi o trošenju novaca poreznih obveznika. Kada se ovome pridodaju i uvijek aktualna upošljavanja djelatnika po školama i drugim javnim ustanovama, po stranačkoj liniji, razmirice oko sazivanja sjednica su igrokaz za javnost'', navodi se u priopćenju.

Stranka je pozvala zastupnike i SDA i HDZ-a da ne drže županiju svojim taocima.

''Neka sjednu i ne napuštaju razgovore dok se ne nađe rješenje ili neka se odreknu svojih redovitih primanja za nerad. Pozivamo i zastupnike SDP-a da se odluče hoće li biti dio vlasti ili oporbe. Istina, lijepo je živjeti na račun poreznih obveznika bilo kada primanja dolaze s Federalne razine preko Doma naroda, bilo kada dolaze sa županijske razine. No, uloga Skupštine jedne županije bi ipak morala biti djelovanje za opće dobro, a ne za privatno dobro zastupnika koji se bore za što veći koeficijent isplate proračunskih novaca'', navodi se u priopćenju.

Republikanci HNŽ-a navode da, budući da je na sjednici Skupštine HNŽ-a kada se govorilo o Proračunu odbijen HRS-ov prijedlog da se ukinu i prenamijene sva porezna davanja političkim strankama, kao i drastično reduciraju primanja zastupnika, HRS sva financijska primanja, što kao stranka, što kroz pojedinačne paušale, uplaćuje udrugama i nevladinom sektoru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close