Vrijeme curi

SDA dala rok visokom predstavniku da poništi odluku NSRS-a

"Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivan učinak", navodi se u priopćenju SDA.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2021. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije zaključila je u četvrtak kako je usvojeni zakon NSRS o lijekovima i medicinskim sredstvima entiteta RS predstavlja direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine. Konkretno, "grubo se krši član 1. stav 4. koji garantira jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost".

S obzirom da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika, naveli su iz SDA.

"Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS postigne krajnje destruktivan učinak, a to je, kako je u svom priopćenju ocijenio i sam visoki predstavnik, narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti, prenosi N1.

Podsjećamo da je OHR, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1. 10. 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona. S obzirom da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada", poručili su iz SDA.

Zato pozivamo visokog predstavnika da do 28. listopada kada su najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS. Time će spriječiti pogubni učinak ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice, navodi se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close