Veliki broj nevažećih listića

Schwarz-Schilling: Manipuliralo se glasovima na izborima u BiH

Schwarz-Schilling upozorio na veliki broj nevažećih listića na izborima u BiH
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 16:11 Fena
Kopirati
  / Christian Schwarz-Schilling

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling ocijenio je da su dosadašnji rezultati održanih Općih izbora u BiH pokazali da je manipulirano s glasovima, upozoravajući na utvrđenih devet posto nevažećih glasačkih listića.

''Stvarni broj tih listića na 3.224 biračkih mjesta u Federaciji BiH i 2.225 biračkih mjesta u Republici Srpskoj je mnogo veći. Imamo slučajeve da mnogobrojni promatrači nisu uopće pušteni na biračka mjesta zbog čega nisu mogli vršiti kontrolu'', navodi Schwarz-Schilling u izjavi povodom izbora u BiH.

Mišljenja je da su vladajuće stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbile prijedlog za uvođenje elektronskog glasovanja na izborima kako bi ostavile dovoljno prostora za izborne manipulacije.

Schwarz-Schilling smatra da je međunarodna zajednica u BiH trebala iskoristili mogućnosti koje su im na raspolaganju kako bi se nametnulo elektronsko brojanje glasova, dodajući da su time sebe učinili odgovornima za apsolutnu nesigurnost i nejasnost rezultata izbora.

Osvrnuo se i na izbor za članove Predsjedništva BiH, ocjenjujući da je ovakav stav birača pozitivan jer je pored kandidata etničkih stranaka, pobjedu za hrvatskog člana odnio Željko Komšić "koji za razliku od predsjednika HDZ-a i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika ne zastupa etničko-nacionalnu politiku, nego želi biti predsjednik svih građana BiH".

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati